Hastalıklar

Migren ağrılarını azaltan vitaminler ve mineraller

Migren, genellikle ataklar şeklinde tekrarlayan, orta şiddette baş ağrılarıyla kendini gösteren bir baş ağrısı hastalığıdır.

Migren baş ağrılarını tedavi etmek için birçok ilaç olsa da, bazen etkisiz kalmaları bazen de ilaçların yan etkileri yüzünden alternatif tedavi arayışları her dönemde sık başvurulan yöntemler olmuştur.

Migren ağrısının belirtileri nelerdir?

Migrene eşlik eden belirtilerden öne çıkanlar;

  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Işığa duyarlılık

Migren ağrısı genellikle zonklayıcı ve orta şiddetlidir. Tek veya çift taraflı baş ağrısı şeklinde görülebilir. Migren baş ağrıları, tedaviye verdiği cevaba bağlı olarak 4-72 saat arasında sürebilir.

Migreni olan bazı insanlarda baş ağrılarından bir süre önce ya da ağrı ile beraber aura denen ışık çakmaları veya karıncalanma ve uyuşma gibi ön belirtiler görülebilir.

Yapılan araştırmalara göre, kadınların % 20’si, erkeklerin % 10’u hayatlarının bir döneminde migren ağrısı yaşamaktadır.

Migren, su kaybı, stres ve diyet benzeri faktörlerle tetiklenebileceği gibi , herhangi bir tetikleyici olmadan da ortaya çıkabilir.

Migren ağrılarının tedavisinde faydası olan veya atakların sıklığını azaltan vitamin ve mineraller nelerdir?

1. B2 Vitamini

Bilim insanları  B2 vitamininin migren ataklarına neden olan oksidatif stresi ve beyin iltihabını azaltmaya yardımcı olduğunu ortaya çıkarmışlardır. B2 vitamininin migren ataklarını önlemede etkin olduğunun ortaya çıkmasıyla bir çok hastaya önerildiği bilinmektedir.

İlgili: B2 Vitamini (Riboflavin) Nedir? Hangi gıdalarda Bulunur?

2. Magnezyum

Magnezyum sinir sistemi, kan basıncı ve kas fonksiyonunu koruyan önemli bir mineraldir. Magnezyum eksikliğinde hafif ve orta derecede baş ağrısı ve migren riski artmaktadır. Magnezyumun migreni önlemede ve tedavi etmede faydalı olduğu gösterilmiştir.

Magnezyum takviyesi almak, özellikle adet öncesi migren baş ağrılarının tedavisinde etkili olabilir.

Unutmayın: Migren ataklarını azaltmak için magnezyum almanız gerekirse, sizin için en iyi dozu ve formu belirlemek için doktorunuza başvurmalısınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kadın Sağlığı Rehberi: Menopoz ve Sonrasında Bilmeniz Gerekenler

3. D Vitamini

D vitamini bir taraftan beyindeki iltihaplanmayla mücadelede görev alırken, diğer taraftan magnezyum emilimini artırarak migren ataklarının azalmasına yardım eder.

D vitamini takviyesi almak, özellikle D vitamini eksikliği olan kişilerde migren ataklarını önlemeye ve tedaviye yardımcı olabilir.

İlgili: D Vitamini açısından zengin 7 Sağlıklı yiyecek

4. Melatonin

Melatonin, geceleri beyninizdeki epifiz bezi tarafından üretilen ve uykuya dalmanıza yardımcı olan bir hormondur.

Epifiz bezinde meydana gelen hasarlar veya anomaliler sonucunda melatonin seviyesinde azalma meydana gelebilir ve migreni tetikleyebilir. Bu sebeple melatonin almak, muhtemelen beyni koruyarak ve ağrıyı hafifleterek migren ataklarını önlemeye yardımcı olabilir

Melatonin takviyesi gerektiğinde doktorunuza danışarak yapmanızda fayda vardır.

Unutmayın!

Migrenin önlenmesi veya tedavisinde vitamin ve mineral takviyeleri alırken dikkatli olunmalıdır. Çünkü bu ilaç ve takviyelerin yan etkileri kişiye göre değişebilir. Çok fazla takviye almak böbrek veya karaciğer hasarına yol açabilir.

Ayrıca, takviye alırken aşağıdaki risk grubunda olan kişilerin doktor tavsiyesi olmadan herhangi bir takviye kullanmaması önerilmektedir.

  • Hamile kadınlar
  • Emziren anneler
  • Karaciğer ve böbrek yetmezliğine  sahip bireyler
  • İlaç kullanan kişiler

Migreni önleme ipuçları

İlaç ve takviyelere ek olarak, bazı beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzı değişiklikleri migren ataklarını önlemeye yardımcı olabilir. Bunlardan bazılarını aşağıda listeledik:

  • Yiyecek ve içecek tercihleriniz gözden geçirin. Baş ağrılarınızı tetikleyen herhangi bir şeyi not edin ve gelecekte bu yiyecek veya içeceği tüketmemeye çalışın. Kişiye göre değişmekle beraber peynir, çikolaya, portakal gibi yiyeceklerin bazı kişilerde migreni tetiklediği görülmüştür.
  • Alkol ve kafein azaltın. Bu maddeler bazı kişilerde migren ataklarını tetikleyebilir. Kahveyi azaltın, Alkol alımını azaltarak, alkolsüz içeceklere yönelin.
  • Öğün atlamamaya çalışın. Yemeklerinizi her gün aynı saatlerde yemeye özen gösterin. Öğün atlamak migren ataklarını tetikleyebilir.
  • Susuz kalmayın. Dehidrasyon, migren ataklarına neden olan yaygın bir sebeptir. Gün boyunca düzenli aralıklarla su için.
  • Stres seviyelerini azaltın. Meditasyon, günlük kaydı, yemek pişirme, yoga ve diğer rahatlama biçimlerini deneyin. Tek başına stresin üstesinden gelmek zor ise bir ruh sağlığı uzmanına danışın.
  • Parlak ışıklara maruz kalmayı azaltın. Parlak ışıklar migren baş ağrılarınızı başlatıyor veya daha da kötüleştiriyorsa telefon, bilgisayar ve televizyon ekranı karşısında geçirdiğiniz süreyi azaltın. Gece kulüplerinde veya diğer mekanlarda olduğu gibi yanıp sönen ışıklardan uzak durun.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Bebeklerde D Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

ÖZETLE

Yediğiniz gıdalardan migren ataklarını tetikleyenler varsa tespit edip azaltmak, düzenli aralıklarla yemek yemek, sağlıklı beslenmek ve stresi azaltmak büyük oranda sizi rahatlatacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir