Demir

Demir Hakkında 6 Bilgi

Vücutta pek çok dokuda bulunan demir, eksikliği halinde hastalıklara sebebiyet verebilen vücut için son derece önemli bir mineraldir.

1- Demir eksikliği dünyada en fazla görülen anemi yani kansızlık türüdür. Halsizlik, yorgunluk, ciltte solgunluk, uykusuzluk, baş ağrısı, ağız ve diş problemleri, konsantrasyon sorunları ve sinirlilik aneminin başlıca belirtilerindendir.

2- Demir eksikliği kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülür. Yetişkin bir kadının günlük demir ihtiyacı 14.8 mg iken bu oran erkeklerde 8.7 mg’dır.

3- İstatistiklere göre dünyada kadınların %35’inde, erkeklerin %20’sinde ve hamilelerin ise yaklaşık yarısında demir eksikliği anemisi (kansızlık) görülüyor.

4- Demir anne ve de bebek için son derece önemli bir mineraldir. Doğru beslenen kadınlarda demir yeterli olsa da gebelik sırasında demire ihtiyaç artar. Gebelikte demir eksikliği yaşayan annelerin bebeklerinde gelişme ve büyüme geriliği görülebilir.

5- Demir kaynakları “hem” ve “hem olmayan” olmak üzere iki türe ayrılır. Hem formundaki demir bağırsaktan emilim için daha elverişlidir; kırmızı et, beyaz et ve balıktan elde edilir. Hem olmayan formu ise kuru baklagiller, tahıllar, bezelye, kuru yemişler ve koyu yeşil yapraklı sebzelerden elde edilir.

6- Besinlerdeki demirin tamamı vücutta emilemez. Aldığımız demirin yararlı olabilmesi için C vitamini ve aminoasitlerden zengin besinlerle birlikte tüketilmelidir. Örneğin yemekle alınan 500 miligram C vitamini demirin emilimini 6 kat artırır. C vitamini içeren portakal suyu, greyfurt suyu ve ananas suyu gibi meyve sularının yüksek miktarda protein ve demir içeren bir öğünle birlikte tüketilmesi demir emilimini artıracaktır.

İlginizi çekebilir: Demir Emilimini Etkileyen Besinler Nelerdir?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Pika Sendromu: Çocuğunuz Yabancı Maddeleri Yiyorsa Ne Yapmalısınız?

Vitamin Rehberi

Sağlıklı beslenme ve vitamin rehberi