Mis Kokulu Ve Bol Vitaminli Bir Yaz Meyvesi; Çilek
Yaz aylarının en çok tüketilen meyvelerinden biri olan çilek, hem lezzeti hem de sağlığımıza yararları ile en sevilen meyveler arasında yer alıyor. Çiğ tüketilmesinin yanı sıra, süt içinde, tatlılarda, reçellerde, meyveli yoğurtlarda, sabah kahvaltılarında, tatlı kaçamaklarında ve farklı birçok yerde kullanılan çilek aynı zamanda bir vitamin deposudur.
Çileğin pek çok çeşidi vardır. Dağ çileği, Osmanlı çileği, Frenk çileği ve Ereğli çileği adını en çok duyduğumuz türleridir. Narin ve zarif bir bitkidir. Yeşil halinde toplanarak turşusu bile yapılmaktadır.
Çileğin neredeyse %90’ı sudan meydana gelir ve şeker oranı oldukça düşüktür.
Çileğin kalorisi ve besin değerleri nedir?
Yüzde 90’ı sudan oluşan çileğin bir porsiyonunda (100 gr) 32 kalori, % 6 şeker, 2 gr lif bulunur.
Çilek, C vitamini ve manganez açısından oldukça zengin bir meyvedir. Folat (B9 vitamini) ve potasyum açısından da zengin olan çilek, kalp sağlığı ve kan şekeri kontrolü için oldukça önemlidir.
Bol miktarda A, B1, B2 vitaminleri, potasyum, kalsiyum, fosfor, kükürt, magnezyum, sodyum ve demiri de bünyesinde barındırır.
Çileğin Faydaları Nelerdir? Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Çilek, içindeki vitamin ve mineraller sayesinde birçok rahatsızlığa iyi gelir. Bu rahatsızlıklardan bazıları şunlardır;
Şeker oranı düşüktür
Çileğin büyük bir kısmı sudan oluşur, 100 gramında yaklaşık 8 gram karbonhidrat içerir ve bu karbonhidratlar liflerden ve basit şekerlerden oluşur. Lifleri ile bağırsaklardaki yararlı bakterileri besleyerek sindirimin iyileşmesine yardımcı olurken aynı zamanda glisemik indeksi düşük olduğu için kan şekeri üzerinde büyük değişikliklere neden olmaz.
Kanser riskini azaltabilir
Çilek güçlü bir antioksidandır. 25’ten fazla antioksidan içerir ve bu antioksidanlar özellikle kalp sağlığının korunmasında ve kanser riskinin azalmasında önemli rol oynar.
Kalp sağlığını korumaya yardımcı olur
Pek çok meyve ve sebze gibi çilek te kalp sağlığının korunmasına, ayrıca yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur.
Kolesterole karşı faydalıdır
Yapılan çalışmalarda kötü kolesterolün (LDL) düşürülmesine yardımcı olduğu tespit edilen çilek, içerdiği antioksidanlar sayesinde kalp damar sağlığı ve kanserden korunmada ilk sıralarda gelen bir meyvedir.
Cilt sağlığına faydaları vardır
Kozmetik ürünlerinde de kendine yer bulan çilek, cilt sağlığı için oldukça etkilidir. C vitamini ve antioksidan içerdiğinden, cildinizi ölü hücrelerden arındırırarak canlılık kazandırır.
Sivilce ve akne oluşumunu önemli ölçüde önler. Akne tedavilerinde, akneler ile savaşacak en iyi antioksidandır.
Göz altında morluklarını ve şişlikleri gidermeye yardımcı olabilir.
Çilekte bulunan B5 ve B6 vitaminleri saç sağlığı için gerekli olan vitaminlerdendir. Düzenli tüketimde saçlarınıza canlılık kazandırır.
Sindirimi İyileştirmeye Yardım Eder
Çileğin içinde yüksek oranda lif ve su bulunduğu için kabızlığa iyi gelir. Mide ve bağırsak tembelliği oluşumunu önler. Metabolizmayı hızlandırır ve bağırsak kurtlarını hızlı bir şekilde dökmeye yardımcı olur.
Diğer faydaları;
● C vitamini deposudur, bağışıklığı güçlendirir. Grip ve nezle gibi üst solunum yolu rahatsızlıklarının önlenmesine yardımcı olur.
● Özellikle hamilelik döneminde ve ileri yaşlarda vücut için oldukça önemli bir vitamin olan B9 vitamini açısından zengindir ve hücre büyümesine destek olur.
● Çilek göz sağlığınız için iyi bir tercihtir. Retina ve korneayı güçlendiren bir özelliğe sahiptir.
● K vitaminine sahip olmasından dolayı, gelişme çağındaki çocukların kemik gelişimine destek olur.
● Çileğin içinde bulunan C vitamini sayesinde Alzheimer oluşumu riskini önemli ölçüde azaltır. Uzmanlara göre sağlıklı ve düzenli bir beslenme ile Alzheimer hastalığına yakalanma olasılığınız önemli ölçüde düşer.
● Diş taşlarını eritmeye ve diş etini güçlendirmeye yardımcı olur.
● Çilek, içinde bulunan antioksidanlar sayesinde eklem iltihabının oluşmasını önemli ölçüde önler. Eklem ağrılarını en aza indirmek için meyve ve sebze tüketimini arttırmanız gerekir. Çilek, romatizmal hastalıkların tedavisinde oldukça etkilidir.
● Çileğin ateşi düşürücü etkisi de vardır.
Fazla Çilek Yemenin Zararları Var Mı?
Aşırı tüketilen pek çok besin gibi çilek de çok tüketildiği zaman vücuda zarar verebilir.
● Fazla tüketiminde şişkinlik, kusma, ciltte kızarma, alerji, ishal ve karın ağrısı gibi sorunlara neden olabilir.
● Midede yanma ve gaza neden olabilir.
● Dağ çileğini fazla tüketmek, zehirlenmeye yol açabilir.
● Vücut sıvıları içinde yer alan oksalat, vücutta gereğinden fazla bulunduğu zaman mesane ve böbrek rahatsızlıklarına da neden olabiliyor.
Çilek alerjisi olanlar tüketimde doktorun onayından geçmelidir. Özellikle çocuklarda allerji riski daha fazladır.
Çilek, polenle ilişkili gıda alerjisi olarak da bilinen, huş ağacı polenine veya elmaya duyarlı olan kişilerde yan etkilere neden olabilecek bir polen içerir. Çilek yedikten sonra ağızda kaşıntı veya karıncalanma, kurdeşen, baş ağrısı, dudak, yüz, dil veya boğazda şişlik ve solunum problemleri yaşıyorsanız doktora gitmelisiniz.
İlginizi çekebilir: Yaz Mevsiminin Serinletici Meyvesi Karpuz