Ödem Nedir ve Nasıl Atılır?
Yaz mevsimini seviyor olabilirsiniz, ancak vücudunuzun değişimleri sizi rahatsız edebilir. Sıcak havalar, damarlardan genişlemesine neden olurken, sıvıların dokulara geçişini kolaylaştırıyor. Böylece sıvı birikimi dokular ve cilt arasında ödem oluşumuna yol açıyor.
Ödem, Tuz ve Şeker ile İlişkili!
Genellikle ellerde, ayaklarda ve bacaklarda görülen ödem, vücutta ağırlık hissi ve şişliklere neden oluyor. Regl dönemi, menopoz, aşırı kilolu olmak, yeterli su içmemek, fazla karbonhidrat tüketimi, yüksek tuz içeren diyetler ve aşırı egzersiz ödemin başlıca sebepleri arasında. Ancak, bu durum bazı ciddi sağlık problemlerinin de belirtisi olabilir. Böbrek ve kalp yetersizliği, karaciğer sirozu, beslenme bozuklukları, tiroit hastalıkları bu belirtiler arasında yer alıyor. Özellikle aşırı tuz ve şeker alımı, ödem oluşumuna katkı sağlayabilir. Bu nedenle, tuz ve şeker alımını azaltırken, şişliğin atılmasına yardımcı besinleri tüketmek de faydalı olabilir.

Kalsiyum Ödemi Engelliyor
Süt, yoğurt ve kefir gibi kalsiyum açısından zengin gıdalar, vücut sıvılarında mineral dengesini sağlayarak ödemin oluşumunu engelliyor. Her gün ortalama 2-3 porsiyon (2-3 su bardağı kadar) süt ve süt ürünleri tüketmek, sağlıklı beslenmenin yanı sıra şişkinliği önlemede de büyük destek sağlıyor.

Maydanoz: Ödem Atıcı Fakat Dikkatli Ol!
Maydanoz, çiğ tüketildiğinde besin değeri en yüksek sebzelerden biridir. İçerdiği yüksek lif ve C vitamini sayesinde çiğ olarak tüketildiğinde veya haşlanıp suyu içildiğinde ödemin atılmasında etkilidir. Ancak aşırı maydanoz tüketimi, vücuttan fazla su atımına ve tansiyon düşüklüğüne sebep olabilir, bu yüzden dikkatli kullanılmalıdır.

Su Dolu Besin: Salatalık
Beta karoten ve C vitamini gibi antioksidanlar içeren salatalığın yaklaşık %96’sı sudan oluşuyor. Özellikle yaz aylarında ara öğünlerde salatalık tüketmek, vücudun kaybettiği sıvıyı geri kazandırarak şişkinliğin ortadan kalkmasında önemli bir rol oynar. Salatalığı, içtiğiniz suya doğrayarak bekletmek, antioksidan kapasitesinin artmasını sağlar ve ödemin engellenmesine yardımcı olur.

Potasyum: Ödemin Düşmanı
Potasyum yönünden zengin gıdalar, vücut sıvılarındaki sodyum-potasyum dengesine yardımcı olarak ödemle mücadelede etkilidir. Potasyum açısından zengin olan kayısıyı günde ortalama 3-4 adet tüketmek, vücuttaki şişkinliğin azaltılmasına sinyal vermektedir.

Günde Bir Dilim Ananas
Ananas içerisindeki bromelain etken maddesi, selülit oluşumuna neden olan proteinleri parçalamada faydalıdır, bu da vücuttan su atımını artırır. Aynı zamanda yüksek lif içeriği sayesinde bağırsakların düzenli çalışmasına ve böylece vücuttan suyun daha kolay atılmasına yardımcı olur. Özellikle şişkinlik hissettiğiniz günlerde 1 porsiyon (1 dilim) ananas tüketmek iyi olabilir.

Sindirim Hızlandırıcı ve Ödem Atıcı
A, B, C vitaminleri ve yüksek lif içeren yaban mersini, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına katkı sağlıyor ve bu sayede kabızlığı önlemeye yardımcı oluyor. Sindirimi hızlandırmasıyla da şişkinliği atmada faydalı oluyor.

Ayakta Ödemin Nedenleri
Vücutta yükselen homosistein seviyesi, kalp krizi, inme, bacaklardaki dolaşım bozuklukları ve ödem gibi sorunlara yol açabilir. Turp, yüksek potasyum ve folat içeriği ile doğal diüretik özellikler taşıyan bir besindir. Folik asit, kanda homosistein seviyesini düşürmeye yarar. Haftada 1-2 kez turp tüketmek, homosistein yüksekliği sorununu büyük ölçüde azaltabilir. Ancak, gaz oluşumuna sebebiyet verebileceği için haşlayarak yemek veya suyunu içmek daha iyidir.

Ödem Söktürücü Çaylar
Herhangi bir sağlık problemi yoksa; biberiye, ısırgan otu, kiraz sapı ve funda yaprağı gibi bitkilerin ödem atıcı çayları, şişkinliğin atılmasına yardımcı olabilir. Biberiyenin içinde bulunan tanen, acı maddeler, organik asitler, glikozitler ve uçucu yağlar kan dolaşımını hızlandırır.

Yulafla Ödem Attırıcı Tarifler Deneyin
Yulaf, içerdiği beta glukan sayesinde bağırsak hareketlerini artırarak, dolaşım ve sindirimi hızlandırarak vücuttan şişkinliğin atılmasına destek olur. Yulafı, sütle pişirerek, yoğurda ekleyerek veya sağlıklı ve şekersiz kurabiye veya kek tariflerinde kullanarak tüketebilirsin.

Ödem Atıcı Su
Günde 2-2,5 litre su içmek, ödemin oluşumunu önlemek ve atımını sağlamak için oldukça önemlidir. İçtiğiniz suya çubuk tarçın, elma dilimleri, salatalık dilimleri veya taze nane yaprakları gibi besinler eklemeniz; hem suyun antioksidan kapasitesini artırır hem de tadını daha lezzetli hale getirir.