B1 Vitamini hakkında faydalı bilgiler
Tiamin olarak ta bilinen B1 vitamini, vücudun karbonhidratları enerji olarak kullanmasını sağlar. Glikoz metabolizması için gereklidir ve kas ve kalp fonksiyonlarında önemli bir rol oynar.
B1 vitamini, diğer B vitaminleri gibi suda çözünen bir vitamindir. Suda çözünen vitaminler kan dolaşımı yoluyla taşınır. Fazlası vücuttan idrarla atılır.
B1 Vitamini açısından zengin yiyecekler
Et, balık ve tahıllar iyi bir B1 Vitamini kaynağıdır. B1 vitamini içeren meyve ve sebzeler arasında karnabahar, portakal, yumurta, patates, kuşkonmaz ve lahana bulunur. Ayrıca bira mayası ve siyah üzüm pekmezi de B1 vitamini içerir. Kahvaltılık gevrekler ve beyaz un veya beyaz pirinçten yapılan ürünler B vitamini ile zenginleştirilebilir.
Ülkemizde insanlar B1 vitamini alımının yaklaşık yarısını doğal olarak tiamin içeren gıdalardan sağlarken, geri kalanını B1 vitamini ile güçlendirilmiş gıdalardan alırlar.
Yiyecekleri ısıtmak, pişirmek ve suda kaynatmak tiamini yok eder. B1 vitamini suda çözünen bir vitamin olduğu için pişirme suyunda çözünür ve etkisini kaybeder.
Bir porsiyon güçlendirilmiş kahvaltılık gevrek, günlük önerilen miktarın yüzde 100’ünden fazlası olan 1.5 miligram B1 vitaminini karşılar. Bir dilim kepekli ekmekte 0.1 mg yani günlük ihtiyacın yüzde 7’si bulunur.
Vücutta depolanmadığı için sürekli bir B1 vitamini kaynağına ihtiyaç duyarız.. Bu nedenle B1 vitamini günlük beslenmemizin bir parçası haline getirmemiz gerekir.
B1 vitamininin faydaları Nelerdir?
Sinir sistemi, beyin, kaslar, kalp, mide ve bağırsaklardaki sorunları önlemeye yardımcı olur.
Kalp, sinirler ve sindirim sistemi bozukluklarını içeren beriberi gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.
Ülseratif kolit hastalarında, sürekli devam eden ishali ve iştahsızlığı olan insanlarda tiamin eksikliği riskinden dolayı takviye alması gerekebilir. Bazı sporcular performanslarını iyileştirmeye yardımcı olmak için tiamin kullanırlar.
Tiamin takviyelerinin yardımcı olabileceği diğer durumlar şunlardır: AIDS, kanser yaraları, katarakt, glokom ve diğer görme sorunları, rahim ağzı kanseri diyabetik ağrı ,stres ,kalp hastalığı ,böbrek hastalığı, diyabet tip 2 , taşıt tutması, zayıflamış bağışıklık sistemi.
Günlük ne kadar B1 vitaminine ihtiyacımız var?
Önerilen günlük tiamin miktarı, erkekler için 1,2 mg ve 18 yaşın üzerindeki kadınlar için 1,1 mg’dır. Herhangi bir yaştaki hamile veya emziren kadınlar her gün 1.4 mg tüketmelidir.
B1 vitamini eksikliği nasıl ortaya çıkar?
Kötü beslenme, kanser, hamilelik sırasındaki sabah kusmaları, hemodiyaliz gören kişiler tiamin eksikliği riski altındadır. Düzenli olarak aşırı alkol tüketen kişilerde, tiamin emilimini etkilediği için bir eksiklik olabilir. HIV gibi diğer hastalıklar besinlerin emilimini azaltabilir ve bu da B1 vitamini eksikliğine yol açabilir.
Çay ve kahve, tiamin ile etkileşime girerek emilmesini zorlaştıran kimyasallar içerir. Çiğ kabuklu deniz ürünleri ve balıklardaki bazı kimyasallar fazla tüketildiğinde tiamini yok ederek bir eksikliğe yol açabilir.
B1 vitamini eksikliğinde genellikle, periferik sinirlerle ilgili problemler ve zayıflama gösteren bir durum olan beriberi hastalığı ortaya çıkabilir. Kilo kaybı gelişebilir. Kısa süreli hafıza kaybı gibi zihinsel sorunlar olabilir. Kaslar zayıflayabilir.
B1 Vitamininin yan etkileri nelerdiir?
Çok fazla B1 vitamini almanın herhangi bir zararını gösteren bir kanıt yoktur ancak Dünya Sağlık Örgütü takviyelerin kullanımı konusunda halkı uyarmaktadır. B1 vitaminini ve takviyelerini gıdalarla birlikte veya onların yerine kullanmadan önce doktorunuza danışınız.
İlgili: B12 Vitamini Eksikliğinde Nasıl Beslenmeliyiz?