Kansızlık belirtileri nelerdir? Ne iyi Gelir?
Bebeklerde, çocuklarda, yetişkinlerde ve yaşlı kişilerde sık karşılaşılan sorunlardan biri olan kansızlık, vücuttaki hemoglobin üretiminin azalması sonucu ortaya çıkar. Kansızlık belirtileri ve şiddeti eksikliğin seviyesine göre değişir.
Kansızlık Sebepleri Nelerdir?
Kansızlık probleminin temel nedeni kırmızı kan hücresinin üretiminin yavaşlamasıdır. Vücut dokularına yeterli oksijen ulaştırılamaması sonucu çeşitli semptomlar ortaya çıkar. Bir diğer etken ise yaralanma ve kadınlarda regl dönemindeki yoğun kanamalardır.
Demir, B12 ve Folat eksikliği kansızlığın en yaygın sebepleri arasındadır.
Demir ve Vitamin Eksikliğinden Kaynaklı Kansızlık
Demir eksikliği anemisinde hemoglobin yeterli miktarda üretilemez. Demir eksikliğine bağlı kansızlıkta halsizlik, yorgunluk ve enerji kaybı sıklıkla görülür.
Demir dışında B12 ve folat eksikliği de kansızlığın önemli nedenleri arasındadır. Bu vitaminler özellikle kırmızı kan hücresi ve hemoglobin üretiminde görev alırlar.
Demir, B12 ve folat eksikliği sonucu görülen anemi, doktor kontrolünde alınan besin takviyeleri ile ortadan kaldırılabilir.
Kansızlık Belirtileri Nelerdir?
Yaşam kalitesini önemli oranda etkileyebilen kansızlık, ruh halinden stres seviyesine ve uyku düzenine kadar farklı belirtiler gösterebilir. Kişinin kendini enerjisiz ve halsiz hissetmesine neden olan kansızlık, psikolojik sorunlara da neden olabilir.
Sürekli üşüme, solukluk, unutkanlık, konsantrasyon sorunu da belirtiler arasındadır. Kansızlığın en yaygın belirtilerinden biri sürekli hissedilen halsizliktir.
Kalp atışında düzensizlik, göğüs ağrısı, nefes darlığı, baş ağrısı ve baş dönmesi de yaygın görülen belirtilerdir.
Demir eksikliğine bağlı gelişen kansızlıkta buz, toprak ve kağıt yeme isteği oluşabilir. Ayrıca tırnaklarda şekil bozukluğu ve ağız kenarlarında çatlak oluşması da demir eksikliği sonucu ortaya çıkan kansızlık belirtilerindendir.
B12 ve Folat eksikliğinde ise el ve ayaklarda uyuşma ve karıncalanma başta olmak üzere his kaybı, yürüme güçlüğü, bunama gibi kansızlık işaretleri olur.
Kansızlığa İyi Gelen Yiyecekler
Kansızlık belirtileri yaşadığınızı düşünüyorsanız bir doktordan destek alarak kan değerlerinize bakabilirsiniz. Kansızlığa en iyi gelen sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmanızdır. Demir içeriği zengin gıdalar, kan seviyelerinin yükselmesine yardımcı olur. Karaciğer, dalak, mercimek, kuru üzüm, kuru erik, biftek, istiridye, sardalya, brokoli ve lahana gibi yiyecekler kansızlığa iyi gelen besinlerden bazılarıdır.
Ayrıca kabak çekirdeği, badem, susam, keten tohumu ve Antep fıstığı da demir bakımından zengindir. Özellikle kırmızı et, beyaz et ve balık kansızlığa karşı tüketilmesi önerilen gıdaların başında gelir.
Kansızlık belirtileri gösterdiğinizi düşünüyorsanız doktorunuza danışabilir, görüş ve önerileriyle çeşitli gıda takviyeleri kullanabilirsiniz.