HastalıklarMagnezyumVitamin Eksiklikleri

Magnezyum eksikliği belirtileri

Hipomagnezemi olarak da bilinen magnezyum eksikliği bariz semptomları genellikle magnezyum değeriniz ciddi şekilde düşene kadar ortaya çıkmadığı için, erken teşhis edilemeyebilir. Bu sebeple önemli bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkar.

Magnezyum eksikliğinin, yiyeceklerle yeterli miktarda alınamamasından, yetersiz emilime ve vücuttan magnezyum kaybına kadar birçok sebebi vardır.

Magnezyum eksikliği ile ilişkili sağlık sorunları arasında diyabet, kronik ishal, çölyak hastalığı ve aç kemik sendromu yer alır. Alkolizmi olan kişiler de yüksek risk altındadır.

İşte magnezyum eksikliğinin 7 belirtisi;

1. Kas Seğirmeleri ve Kramplar

Seğirmeler, titreme ve kas krampları magnezyum eksikliğinin sık görülen semptomlarındandır. İleri dönemlerde eksiklik nöbetlere veya kasılmalara bile neden olabilir.

Bilim adamları, bu semptomların, kas sinirlerini aşırı uyaran kalsiyum akışının neden olduğuna inanıyor.

İstemsiz kas seğirmelerinin başka nedenlerinin de olabileceğini unutmayın. Örneğin, stres veya çok fazla kafein bunlardan sadece birkaçı.

Ara sıra seğirmeler normal olsa da, belirtileriniz devam ederse mutlaka doktorunuza görünmelisiniz.

Magnezyum eksikliğinin yaygın semptomları kas seğirmeleri, titreme ve kramplardır. 

2. Ruh sağlığı bozuklukları

Ruh sağlığı bozuklukları da magnezyum eksikliğinin bir sonucu olarak ortaya çıkanibilir.

Bunlar, zihinsel uyuşukluk veya duygu eksikliği ile karakterize olan ilgisizliği içerir. daha ileri eksiklik durumunda, deliryum ve komaya bile yol açabilir.

Yine, gözlemsel çalışmalarla düşük magnezyum seviyelerinin artan depresyon riski ile ilişkili olabileceği gösterilmiştir.

Magnezyum eksikliği zihinsel uyuşukluk, duygu eksikliği, deliryum ve hatta komaya neden olabilir. 

3. Osteoporoz (Kemik Erimesi)

Osteoporoz, zayıf kemikler ve artmış kemik kırılma riski olan bir hastalıktır .

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Gaz Sancısına Veda: En Etkili 8 Doğal Çözüm

Çok sayıda faktör osteoporoz gelişme riskini arttırabilir. Bunlardan bazıları:

  • Yaşlanma
  • Egzersiz eksikliği ve hareketsizlik (immobilizasyon)
  • D ve K vitaminlerinin yetersiz alımı.

İlginç bir şekilde, magnezyum eksikliği de osteoporoz için bir risk faktörüdür. Eksikliği kemikleri doğrudan zayıflatabildiği gibi aynı zamanda kemiklerin ana yapı taşı olan kalsiyumun kan düzeyini de düşürür.

ÖZETLE

Magnezyum eksikliği osteoporoz ve kemik kırıkları riskini artırabilir, ancak bu riski başka birçok faktör etkiler.

4. Yorgunluk ve kas zayıflığı

Fiziksel veya zihinsel yorgunluk ya da halsizlik ile karakterize bir durum olan yorgunluk, magnezyum eksikliğinin başka bir semptomudur.

Normalde herkesin zaman zaman yorulduğunu unutmayın . Bu çoğu zaman sadece dinlenmeniz gerektiği anlamına gelir. Bununla birlikte, şiddetli veya kalıcı yorgunluk bir sağlık probleminin işareti olabilir.

Magnezyum eksikliğinin daha spesifik bir belirtisi, miyasteni olarak da bilinen kas zayıflığıdır.

Bilim adamları, kas zayıflığının, magnezyum eksikliği ile ilişkili bir durum olan kas hücrelerindeki potasyum kaybından kaynaklandığına inanıyor.

ÖZET

Magnezyum eksikliği yorgunluğa veya kas güçsüzlüğüne neden olabilir. Bununla birlikte, bunlara başka semptomlar eşlik etmedikçe, bunlar bir eksikliğin spesifik belirtileri değildir.

5. Yüksek tansiyon ve Düzensiz kalp atımı

İnsanlarda doğrudan kanıt bulunmamakla birlikte, bazı gözlemsel çalışmalar, düşük magnezyum seviyelerinin ya da yetersiz diyet alımının kan basıncını yükseltebileceğini düşündürmektedir.

Basitçe söylemek gerekirse, magnezyum eksikliği tansiyonunuzu arttırarak kalp hastalığı riskini artırabilir. 

Ayrıca, Kalp aritmisi veya düzensiz kalp atışı da, magnezyum eksikliğinin belirtileri arasındadır. Aritmi semptomları genellikle hafiftir. 

Aritminin diğer olası belirtileri ise:

  • Sersemlik hissi
  • Nefes darlığı
  • Göğüs ağrısı
  • Bayılma

Bilim insanları, magnezyum eksikliği ile ilişkili bir durum olan kalp kası hücrelerinin içindeki ve dışındaki potasyum seviyelerindeki dengesizliğin buna neden olduğuna inanıyorlar.

ÖZETLE

Kanıtlar, magnezyum eksikliğinin kan basıncını artırabileceğini düşündürmektedir. Ek olarak, magnezyum takviyeleri yüksek tansiyonu olan kişilerde yarar sağlayabilir.

6. Astım

Magnezyum eksikliği bazen şiddetli astımı olan kişilerde görülür.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Bacak Ağrısı: Nedenleri, Tedavisi ve Doğal Çözümler

Araştırmacılar, magnezyum eksikliğinin akciğerlerin hava yollarını kaplayan kaslarda kalsiyum birikmesine yol açabileceğine inanıyor. Bu da solunum yollarının daralmasına neden olarak nefes almayı zorlaştırır.

Benzer şekilde, şiddetli astımı olan kişilere solunum yollarını rahatlatmak için magnezyum sülfat içeren bir inhaler verilir.

ÖZETLE

Magnezyum eksikliği şiddetli astım ile ilişkilendirilmiştir. Ancak astım gelişimindeki rolü tam olarak ortaya çıkarılamamıştır.

Magnezyum açısından zengin pek çok gıda vardır.

Hem bitkilerde hem de hayvansal kaynaklı gıdalarda yaygın olarak bulunur. En zengin kaynaklar tohumlar ve sert kabuklu yemişlerdir, ancak tam tahıllar, fasulye ve yeşil yapraklı sebzeler de nispeten zengin kaynaklardır.

Bazı besinlerin 100 gram cinsinden magnezyum içeriği verilmiştir:

  • Badem: 286 mg
  • Kabak çekirdeği: 535 mg
  • Bitter çikolata: 152 mg
  • Fıstık: 168 mg
  • Patlamış mısır: 144 mg

Örneğin, sadece 28 gram badem, günlük magnezyum ihtiyacının %20’sini karşılar.

Diğer büyük magnezyum kaynakları:

  • Keten tohumu
  • Ay çekirdeği
  • Chia tohumları
  • Kakao
  • Kahve
  • Kaju fıstığı
  • Fındıklar
  • Yulaf

Magnezyum ayrıca birçok kahvaltılık gevreklere ve diğer işlenmiş besinlere takviye olarak eklenir.

Diyabet gibi vücudunuzun magnezyum kaybetmesine neden olan bir hastalığınız varsa, magnezyum açısından zengin yiyecekler yemek veya takviyeler almak önemlidir.

Tabi ki bu gereksiniminiz ve takviye konusunu planlamanız için mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz.

Tohumlar, kabuklu yemişler, kakao, fasulye ve kepekli tahıllar oldukça iyi magnezyum kaynaklarıdır. iyi bir sağlık için her gün magnezyum açısından zengin yiyecekler yemeye çalışın.

Sonuç olarak;

Magnezyum eksikliğiniz olduğunu düşünüyorsanız, bunu basit bir kan testi ile öğrenebilirsiniz. Diğer olası sağlık sorunlarını elemek için doktorunuza danışmalısınız.

Sonuç ne olursa olsun, düzenli olarak fındık, tohum, tahıl veya fasulye gibi magnezyum açısından zengin besinleri yemeye çalışın.

İlgili: Magnezyumun kanıtlanmış 10 Sağlık Faydası

Vitamin Rehberi

Sağlıklı beslenme ve vitamin rehberi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir