Kalsiyum

Kalsiyum yüksekliği neden ortaya çıkar?

Vücutta en fazla bulunan mineral olan kalsiyumun %99’u kemik ve dişlerde bulunur. Kemiklerin sağlam olmasında, kas kasılmasında, sinir iletiminde ve kanın pıhtılaşmasında görev alır. Hiperkalsemi olarak adlandırılan kalsiyum yüksekliği pek çok sağlık soruna yol açabilir.

Kalsiyum; vücutta sentezlenemediği için besin yoluyla alınması gereken önemli bir mineraldir. Kanın pıhtılaşmasında ve kemik yapımında önemli rol oynar. Ayrıca kalp ve iskelet kaslarını ve sinir sistemi için de gereklidir.

Kalsiyumun eksik ya da fazla olması bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Kandaki kalsiyum seviyesi paratiroid hormonu ve D vitamini tarafından düzenlenir. Kalsiyum düşüklüğüne hipokalsemi, kalsiyum yüksekliğine ise hiperkalsemi adı verilir.

Kalsiyumun normal değeri nedir?

Yetişkinlerde kanda kalsiyum düzeyi 8,5- 10,3 mg/dL aralığında olmalıdır. Sağlıklı bir insanda, süt ürünlerinden yeterince zengin bir beslenme genellikle yeterli olmaktadır. 

Kalsiyum düşüklüğü (hipokalsemi) nedir?

Kalsiyum seviyesinin düşük olmasına hipokalsemi denir. Bu durum osteoporoza (kemik erimesi) yol açabilir. Kemiklerin zayıflamasına, kırılgan olmasına neden olabilir. Kalsiyum düşüklüğü sıklıkla D vitamini eksikliği, böbrek tümörü, bağırsaklardaki emilim bozuklukları veya paratiroid hormonu eksikliği (hipoparatiroidizm) ile bağlantılıdır.

Kalsiyum yüksekliğinin nedenleri ve belirtileri

Kanda kalsiyum miktarının 10,5 miligram/dl’nin üzerinde olmasıdır.

En sık hiperparatiroidi (aşırı aktif paratiroid bezi) nedeniyle ortaya çıkar. Kalsiyum yüksekliğinin ikinci en sık nedeni bazı kanserlerdir. Meme, akciğer, böbrek, baş ve boyun kanserleri ile multiple miyelom, lenfoma, lösemi gibi kan hastalıkları bu kanserlere örnektir.

Kalsiyum yüksekliğinin diğer sebepleri; hipertiroidi, bazı ilaçlar, aşırı D vitamini ve kalsiyum ilaçları kullanmak, vücudun susuz kalması (dehidratasyon), böbrek hastalıkları, paget hastalığı ve kemik kırıklarıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kalsiyum Zengini Besinler:

Kalsiyum yüksekliği belirtileri kalsiyum seviyesine göre değişebilir.

  • En sık şikayetler baş ağrısı, yorgunluk, halsizlik, depresyon, kas güçsüzlüğü, kemik ağrıları, konsantrasyon bozukluğu ve uykuya eğilimdir.
  • Kanda kalsiyum yüksekliği aynı zamanda mide salgısını artırarak ülser ve gastrite neden olabilir. Ayrıca kabızlık, bulantı ve kusma gibi şikayetler de görülebilir. İştahsızlık, kilo kaybı, karın ağrısı, sık idrara çıkma, artan susama hissi, vücudun susuz kalması ve böbrek taşları da görülebilir.
  • Hipertansiyon, aritmi ve bayılma görülebilir

Kalsiyum nasıl düşürülür?

Kalsiyum yüksekliğinin nedeni belirlendikten sonra tedavisi düzenlenir. Nedeni paratiroid bezinin aşırı çalışması ise paratiroid ameliyatı, sebep susuz kalma ise sıvı alımının arttırılması ile kalsiyum düşürülebilir.

İdrarda kalsiyum yüksekliği ve böbrek taşları neden olur?

İdrar yoluyla atılan kalsiyum miktarı günlük 100-400 mg kadardır. Artan paratiroid hormonu etkisiyle kanda yükselen kalsiyum böbrekler tarafından idrara atılır. Bunun sonucunda böbrek taşlarının oluşması kolaylaşır.

İlginizi çekebilir: Kalsiyum eksikliğinin vücuttaki etkileri nelerdir?

Vitamin Rehberi

Sağlıklı beslenme ve vitamin rehberi