Bitki çayları

Mideyi ve bağırsakları rahatlatan çaylar hangileridir?

Mide krampları, gaz, şişkinlik ve hazımsızlık sorunları hayatı kabusa çevirebilir. Doğal yollarla bu sorunları azaltmak ise bir kaç yudum bitkisel çaydan geçer…

Sindirim sistemine iyi gelen çayları açıklamadan önce özellikle gebelik ve emzirme döneminde olanların, safra taşı ve kronik mide-bağırsak hastalığı bulunanların doktoruna danışmadan kullanmaması gerektiğini hatırlatalım.

Zencefil çayı

Zencefil çok eski dönemlerden beri mide şikayetlerinin tedavisinde kullanılmaktadır. Bilimsel olarak zencefilin hazımsızlığa iyi geldiğini ortaya çıkarılmıştır. Hazımsızlık çekenlerin aşırı tüketmemesi şartıyla zencefil çayı içmesi oldukça faydalıdır.

Nane çayı

Kronik hazımsızlık şikayeti olanlara nane çayı önerilmektedir. Nane, karın kaslarını ve bağırsakları rahatlatarak ağrı ve krampları azaltıcı özellik gösteriyor. Her fincan çay için 2,5 çay kaşığı nane kullanımı öneriliyor. İsterseniz içine limon da dilimleyebilirsiniz.

Rezene çayı

Özellikle hint kökenli kişiler bol miktarda rezene çayı tüketmeleriyle bilinir. Rezene çayı yemeklerden sonra tüketilir ve midede hazımsızlık şikayetini en aza indirir. Yemeklerin sindirim hızını arttıran rezeneyi bir fincan su içine ekledikten sonra demlenmeye bırakarak tüketebilirsiniz.

Papatya çayı

Papatya uykusuzluğa karşı faydası başta olmak üzere pek çok faydası bilinen bir bitkidir. Mide kaslarını rahatlatır. Şişkinlik ve hazımsızlık gibi şikayeti olanlar 3 gram papatya çiçeğini bir bardak sıcak suya ekleyerek demlenmeye bırakabilir ve güvenle içebilir. Ancak alerjisi olan kişilerin dikkatli olması gerekmektedir.

Safran Çayı

Safran oldukça hafif formda olan ve bağırsakları rahatlatmada olumlu katkısı bulunan bir baharattır. Bir tutam kadar safran kaynar suya eklenir ve kaynamaya devam edilir. Sonrasında tüketilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Doğanın Mucizesi Zencefilin Çayını Denediniz mi?

Yeşil çay

Mide problemlerini azaltmada ve mide ağrısını geçirmede faydası vardır. Kalp dostudur, sindirimi ve bağırsakları rahatlatır. Mide gazı bulunan kişilerde de oldukça etkilidir. Yeşil çay, kaynayan suya eklendikten sonra tüketilebilir.

Karanfil çayı

İçerisine elma sirkesi de eklenen karanfil çayı, mideyi rahatlatmaya ve bağışıklığı güçlendirmeye fayda sağlar. İsterseniz biraz bal katarak tadını daha hoş kılabilirsiniz. Karanfilli su içerisine elma sirkesi eklendikten sonra isteğe göre bal eklenir. Sonrasında bu karışım demlenmeye bırakılır. Sıcak şekilde tüketmek midenin rahatlamasını sağlar. Mide ağrısı şikayeti olanların tercih edebileceği bir çay çeşididir.

Ada çayı

2 gram yaprak üzerine taze kaynatılan su ilave edilerek hazırlanan çay, kapaklı fincanda üzeri kapatılarak 5-10 dakika demlendikten sonra içilir.

Fesleğen çayı

Kurutulmuş toprak üstü kısımları (1.5-3 gram) ile hazırlanan çay 10-15 dakika demlendikten sonra içilir.
Yaprakların taşıdığı uçucu yağ içerisinde yüksek oranda östrojenik etkili estragol bulunduğundan hamilelik süresince kullanılması önerilmemektedir.

Karabiber çayı

Kapaklı bir fincanda 0.3-0.6 gram toz toz karabiber üzerine kaynatılmış su ilave edilerek 10-15 dakika demlendikten sonra içilir.
Tükürük bezleri ve mide mukozasının salgılamasını artırır, sindirimi ve metabolizmayı hızlandırır.

Kara Hindiba çayı

2-4 gram toprak üstü kısmı ile hazırlanan çay, 10-15 dakika demlendikten sonra içilir.
Hindiba yaprakları, halk arasında karaciğer dostu olarak bilinir. Safra artırıcı nedeniyle özellikle yağlı öğünlerden sonra sindirimi kolaylaştırmak üzere çay halinde kullanılması yararlı olacaktır.

Kişniş çayı

1-2 çay kaşığı parçalanmış kişniş tohumu sıcak suya atılır ile hazırlanan çay 15 dakika kapaklı fincanda demletilerek içilir.
Kişniş çayı hazırlamak için tohumların kullanılmadan hemen önce parçalanması gerekir. Parçalandıktan sonra bekletilen tohumlarda etkili bileşenler önemli ölçüde kaybolur. Çay halinde uygulandığında sindirim sorunlarının giderilmesine yardımcı olur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Burun Kaşıntısına, Göz Sulanmasına Son

İlgili: Yeşil Çayın Bilinen 9 Sağlık Faydası

Vitamin Rehberi

Sağlıklı beslenme ve vitamin rehberi