C Vitamini

C Vitamini Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Bilgi

C vitamini (askorbik asit) suda eriyen bir vitamin türüdür. Vücudumuzda depolanamadığı için fazlası ter, idrarla birlikte vücuttan atılır. Bu nedenle günlük olarak C vitamini kaynağı besinleri tüketmek gerekir

1- C vitamini hangi yiyeceklerde var?

C vitamini dendiğinde aklımıza hemen portakal, mandalina, greyfurt ve limon gelir. Ama bunların dışında çilek, ahududu, yaban mersini, kızılcık, papaya, kivi, ananas, kavun, erik ve karpuz da iyi kaynaklardır. Hatta muz, elma ve armutta bile az miktarda bulunur.

Meyveleri taze ve çiğ olarak yiyin. C vitamini ısıtıldığında zamanla parçalanır.

Bu sebzeleri de unutmayın

Dolmalık biber başta olmak üzere biber çeşitleri çok büyük C vitamini kaynağıdır. Yapraklı yeşillikler, lahana, pazı, brokoli, karnabahar ve brüksel lahanasını iyi miktarda c vitamini içerir. Domates, tatlı patates ve kış kabağında da c vitamini vardır.

Sebzelerinizi gerçekten pişirmeniz gerekiyorsa, buharda ya da mikrodalgada pişirin. Bu yöntemler ile, vitaminin faydalarının çoğunu koruyabilirsiniz.

2- Demir eksikliğine karşı destekleyici güç; C vitamini

Demir emilimini artırmak için C vitamini oldukça önemlidir. Bu nedenle demir kaynağı olan besinleri C vitaminiyle birlikte tüketirseniz demirin vücudunuza etkisi artacaktır. Örneğin baklagillerin yanına roka, maydanoz, tere, biber ve soğan gibi C vitamini içeren sebzelerden salata yapabilir veya ıspanak salatanıza kırmızı biber koyabilirsiniz. Kuru fasulyenizin içine biraz brokoli eklemek. Yulaf ezmesi ile beraber çilek yemek te demir emilimini artıracaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  En İyi C Vitamini Serumu Hangisidir?

3- C vitamini soğuk algınlığı önler mi? Hayır!

C vitamini bağışıklık sisteminin güçlenmesinde rol oynar. C vitamini desteği almak soğuk algınlığını önlemez ama süresini kısaltabilir ve belirtilerin şiddetini azaltabilir. Aynı zamanda daha enerjik olmanıza yardımcı olur.

4- Antioksidan özelliği ile hücre hasarını önler

C vitamini, çok önemli bir antioksidandır. vücudunuzda hasara neden olan radikallerden kurtulmanıza yardımcı olur. Hava kirliliğinin, sigara dumanının, güneş ışığının ve radyasyonun etkilerini azaltmaya yardımcı olur ve hatta yiyeceklerin enerjiye dönüştürülmesinde rol alır. Sizi Alzheimer ve kanser gibi hastalıklardan koruyabilir.

5- Cildinize iyi bakar, yara iyileşmesini hızlandırır

Vücudunuzun kemik, kıkırdak, deri ve kas ve kan damarları yapması için C vitaminine ihtiyacı vardır. 

Yara iyileşmesinde görev alır.

Kırışıklardan korunmanıza ve cildinizdeki lekelerin renginin açılmasına katkıda bulunur. Siz de C Vitamini içeren cilt bakım ürünleriyle cildinize daha iyi bakın.

6- Ruh halinize iyi gelir

Beyninizden gelen sinyallerin vücudunuzun her yerine taşınmasında C vitaminine ihtiyacınız vardır. Böylece ruh halinizden, hafızanıza, motivasyonunuza ve acıyı nasıl hissettiğinize kadar birçok şeyi etkiler. 

7- Görmeye faydaları vardır

Gözlerinize iyi gelen tek şey havuçtaki A vitamini değildir. C vitamini yaşa bağlı makula dejenerasyonunu (AMD) yavaşlatabilir, katarakt riskinizi de azaltabilir.

8- Kansere Karşı C Vitamini

Özellikle IV (Damar içi) yoluyla yüksek dozlarda, kanser hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını yavaşlatabildiğine dair çalışmalar vardır. Sizin için tedavide anlamlı sonuçları olup olmadığını görmek için doktorunuza danışmadan kullanmayın.

9- Sigara içenlerin daha fazla C vitaminine ihtiyacı var

Sigara içtiğinizde, vücudunuzda daha düşük C vitamini seviyelerine sahip olursunuz. Bunu telafi etmek için her gün biraz daha fazla almaya çalışın. Etrafında sigara içen kişiler de daha fazla C vitamini kullanabilirler.

10- Günlük Ne kadar C Vitamini?

Her gün çeşitli sebze ve meyveler tüketen çoğu insan, beslenme ile yeterli miktarda C vitamini almış olur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  C Vitamininin Yaşlanma Karşıtı Etkileri ve Kullanımı

Günlük alınması gereken C vitamini miktarı kadınlarda 75 mg, erkeklerde de 90 mg’dır. Büyük boy 1 portakal ya da 2 adet kivi günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılayacaktır.

Hamilelik döneminde tavsiye edilen günlük C vitamini miktarı 85 mg, emzirme döneminde ise 120 mg’dır. Sigara içenlerin ise 35 mg daha fazla C vitamini alması tavsiye edilmektedir.

C vitamininin hamilelerin bağışıklığını artırarak enfeksiyonlardan, bebeklerini de Skorbüt hastalığı riskinden koruduğu bilinmektedir.

KAYNAKLAR:

Cleveland Clinic: “Anemi ve Demirden Zengin Gıdalar”

Linus Pauling Enstitüsü: “C Vitamini ve Cilt Sağlığı”, “C Vitamini”

Ulusal Kanser Enstitüsü: “Yüksek Doz C Vitamini (PDQ) – Hasta Versiyonu.”

Dünyanın En Sağlıklı Besinleri: “C Vitamini.”

İlgili: C Vitamininin Soğuk algınlığına bir Etkisi Var mı?

Vitamin Rehberi

Sağlıklı beslenme ve vitamin rehberi