Sağlıklı YaşamBlog

Daha İyi Bir Uyku İçin 7 Öneri

Sağlıklı bir yaşam için düzenli ve yeterli uyku oldukça önemlidir. Yetersiz uyku, dikkat ve konsantrasyon güçlüklerine, çabuk öfkelenmeye, toleransın azalmasına, yorgunluğa ve tükenmiş hissetmeye sebep olabilir.

Günlük uyku ihtiyacı kişiden kişiye değişir. Bir insan ortalama olarak ömrünün üçte birinin uykuda geçirir. Yaşamın ilk yıllarında zamanın çoğu uykuda geçerken yaş ilerledikçe uyku ihtiyacı azalır ve uykuya dalma süresi artar.

Yetişkinler için 7-9 saat uyku yeterliyken, bebeklik döneminde uyku ihtiyacı yaklaşık 12-18 saattir.

İşte daha kaliteli bir uyku için uzman önerileri;

1-Uyumadan Önce Yediklerinize Dikkat Edin

Akşamları hafif yemekleri tercih edin ve uyku ile yemek saati arasında en az 4 saat bırakmaya dikkat edin. Ayrıca akşam saatlerinde uyku kalitesini bozacak yiyecek ve içeceklerden (mide ekşimesi veya gaz yapan yiyecekler, kahve, çay, enerji içecekleri, gazlı içecekler gibi) uzak durulmalıdır.

2-Alkolden Uzak Durun

Genelde alkolün uyumaya yardımcı olacağını düşünülse de alkol, kısa uyanıklıklara ve sabah yorgun uyanmaya neden olduğu için uyku kalitesini bozar.

3-Her gün aynı saatte uyumaya ve uyanmaya dikkat edin

Daha sağlıklı ve hastalıklara dirençli bir vücut için uyku düzeninizi sağlamanız önemli. Tatil günleri de dahil olmak üzere her gece aynı saatlerde uyuyup, sabah aynı saatlerde uyanmak uykuyu düzenlemek için kullanılacak iyi yöntem.

4-Gece Uykusu Daha Kaliteli Ve Dinlendirici

Gündüz uyuduğunuz uyku ile gece uykusu aynı değildir, gündüz uykusu kişiyi net olarak dinlendiremez. Gündüz uzun süreli uyunmamalı ve uykumuz gelirse günde bir kez ve bir saatten az süreyle uyunmalıdır, bu tazelenme yapar. Daha uzun süren uykular sersemlik oluşturabilir. Gündüz saat üçten sonra ise şekerleme yapılmamalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Yaz Aylarında Yeterli Su Tüketimi Böbrek Sağlığı İçin Önemli!

5-Düzenli egzersiz yapın ve rahatlama tekniklerini uygulayın

Haftada en az üç gün yürüyüş ve hafif egzersizler yapmaya çalışın. Egzersiz vücut ısısını yükseltir ve 2-4 saat sonra vücut ısısı düşer. Dolayısıyla uykuya dalma daha kolaylaşır. Yorulmayan veya egzersiz yapmayan kişiler uykuya daha güç dalabilir.

Ancak egzersiz yapmak için yatma saatinden hemen önceki saatler ve sabah erken saatler tercih edilmemelidir. Egzersizin öğleden sonra ya da akşam erken saatlerde yapılması daha sağlıklıdır.

Ayrıca yatmadan biraz önce derin nefes alma, yoga, meditasyon gibi gevşeme ve rahatlama tekniklerinden yararlanabilirsiniz.

6-Uyuduğunuz oda karanlık, serin ve sessiz olsun

Yatak odası mümkün olduğunca loş, rahat ve sessiz olmalı, perdeleri kalın ve ışık geçirmez olmalı. Gerekirse kulak tıkacı ve göz maskesi de kullanabilirsiniz.

Yatak odasının serin olmasına dikkat edin ve yatacağınız odayı uyumadan önce havalandırın.

Yatak odasında televizyon olmaması ve yatmadan bir saat önce cep telefonlarınızı bırakmanız uyku kalitenizi artıracaktır.

7-Uykunuzun Gelmesini Yatakta Beklemeyin

Uykuyu beklerken yatakta uzun süre kalınması da uyumayı zorlaştıran nedenlerden biridir. Bundan dolayı sadece uyku geldiğinde yatağa girilmelidir. 20 dakika içinde uykuya dalınamazsa yataktan çıkıp fazla heyecanlı olmayan bir kitap okumak, sakin bir müzik dinlemek gibi pasif aktivitelerle uykunuzun tekrar gelmesini bekleyebilirsiniz.

Uykuya geçişte size neyin iyi geldiğini deneyerek öğrenin. Bazı insanlar uyumak için sessiz bir ortamı tercih ederken bazıları ise hafif bir müzik sesiyle veya belirli seslerle daha kolay uyurlar.

Vitamin Rehberi

Sağlıklı beslenme ve vitamin rehberi