Sindirim & Probiyotikler

Probiyotik içeren besinler ve faydaları

Daha güçlü bağışıklık, daha iyi sindirim sistemi, güzel bir cilt ve sağlık… Son zamanlarda probiyotik takviyesi ürünler oldukça popüler olsa da yoğurt ve kefir başta olmak üzere probiyotik içeren doğal gıdalarla beslenmek sağlığımız için büyük önem taşıyor.

Probiyotik nedir neden önemlidir?

Bakterilerin genelde hastalıklara yol açtığı bilinse de sağlığımıza faydalı, hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olan iyi bakteriler de vardır. Bunlar bağırsaklarımızda yaşayan canlı mikroorganizmalardır ve bağışıklığı güçlendirdiği için hastalandıktan sonra da tedaviye destek olabilirler.

Sağlığa yararlı bakterilerin sayısını artırmak için çocukluktan başlayarak yoğurt ve kefir başta olmak üzere probiyotikten zengin besinleri tüketmeye önem vermek oldukça önemlidir.

Bağırsaklarımızda mikrobiyal dengenin bozulması durumunda; diyabetten iltihabi bağırsak hastalığına, alerjiden romatizmal hastalıklara ve kansere dek birçok hastalığın ortaya çıkma ihtimalini artar.

Günümüzde birçok hastalıktan korunmada ve tedavide probiyotiklerin önemi araştırmalarla kanıtlanmıştır. Özellikle mide ve bağırsak hastalıklarında ishal süresini ve hastaneye yatış süresini kısalttığı, antibiyotik kullanımına bağlı ishali azaltmaya yardımcı olduğu bilinmektedir.

Her şeyin başı bağırsak sağlığı

Probiyotikler bağırsak sistemini düzenler, bağışıklığı güçlendirir ve kilo kontrolüne destek olur. Ayrıca kanser riskininin azalmasına, kalp ve karaciğer hastalıklarından korunmaya ve besinlerdeki alerjenlerle savaşarak zararlı maddeleri temizlemeye destek olur.

Hergün Düzenli Tüketilmeli

Takviye veya besinler yoluyla alınabilen probiyotiklerin etkilerinin görülebilmesi için her gün düzenli olarak tüketilmesi gerekir. Yoğurt, kefir, tarhana, boza, sirke, turşu gibi fermente besinler, fermente peynirler en bilinen probiyotik besinlerdir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Goji Berry'nin Faydaları ve Potansiyel Riskleri

Probiyotiklere besin sağlayan prebiyotiklere örnek olarak ise yer elması, soğan, sarımsak, keten tohumu, kuşkonmaz, pırasa, hindiba, yulaf ve arpa sayılabilir.

Çocuğunuzun öğünlerine probiyotik besinler ekleyin

Yapılan çalışmalara göre, dost bakterilerle tanışmamız anne karnında başlıyor. Normal doğumla, sonrasında anne sütüyle, çocuğun annesinden aldığı yararlı bakteriler birçok hastalıktan korunmasını sağlıyor. Annenin hamilelik ve emzirme dönemi boyunca probiyotikten zengin beslenmesi anne sütünü probiyotik içeriği açısından zenginleştirerek bebeğin bağırsak ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkıda bulunur.

Yoğurt veya kefiri, çocuğumuzun zevkine göre çeşitlendirerek, mesela içine meyve doğrayarak severek tüketmesine yardımcı olabiliriz. Sağlıklı bağırsak florası çocuğumuzun psikolojisini de iyi yönde etkileyerek daha iyi bir ruh haline sahip olmasına da destek olacaktır.

Gereksiz antibiyotik kullanımı yararlı bakterileri öldürüyor

Gereksiz ve sık antibiyotik kullanımı faydalı bakterileri öldürüyor, Maalesef ülkemiz özellikle 0-9 yaş arası antibiyotik kullanımında Avrupa ülkeleri arasında ön sıralarda yer almaktadır. Probiyotikler antibiyotiğin yok ettiği yararlı bakterileri tekrar kazanmamıza yardımcı olur.

Probiyotik eksikliğini nasıl anlayabiliriz?

Probiyotik eksikliğini gösteren belirtiler genellikle bağırsaklarda oluşan gaz, kabızlık, ishal ya da şişkinlik hissi gibi sorunlardır. Günde mutlaka 2-3 porsiyon yoğurt, cacık veya ayran gibi besinleri öğünlerinize ekleyin. Prebiyotik olarak mutlaka lif tüketiminizi arttırın ve haftada en az 2 porsiyon kurubaklagil tüketmeye özen gösterin.

Aklınızda bulunsun:

  • Probiyotikler etkilerini hemen göstermezler, en az 2 hafta düzenli kullanımı gerekir.
  • Bağışıklık sistemi baskılanan hastalarda ( HIV, AIDS vb.) probiyotik tüketiminin olumsuz sonuçları olabilir. Bu nedenle hekime görünmeden kullanılmamalıdır.
  • Antibiyotikler ile probiyotikler en az 2 saat aralıkla kullanılmalı, aynı anda kullanılmamalıdır.

Probiyotik içeren besinler

probiyotikler
probiyotik içeren besinler

1. Kefir

İnek, koyun, manda ve keçi gibi hayvanların sütünden mayalanma ile elde edilen ve süt ürünleri arasında en çok probiyotik içeren besindir. Çok fazla vitamin ve mineral içermesi ile iskelet sistemini güçlendirmesi, sağlığa faydalarından sadece biridir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Mevsim Geçişlerinde Bağışıklığınızı Güçlendirecek Besinler

2. Doğal Yoğurt ve probiyotik ile zenginleştirilmiş yoğurtlar

Türk mutfağının geleneksel yiyeceklerinden biri olan yoğurt, özellikle evde yapıldığında probiyotik açısından zengin bir besindir. Ayran veya cacık olarak ta sofralarınızda bolca tüketebilirsiniz.

3. Ayran, Cacık, Fermente peynir

4. Salatalık Turşusu

Salatalık turşusu sağlıklı ve lezzetli bir probiyotik kaynağıdır. Ancak hazır salatalık turşuları probiyotik içermezler çünkü pastörize edildiğinde faydalı bakteriler yok edilmiş olurlar. Ev yapımı turşular ise probiyotik açısından zengindir.

5. Lahana Turşusu

Oldukça zengin bir probiyotik kaynağı olan lahana turşusu, doğranmış lahananın laktik asit bakterileri tarafından mayalanmasıyla elde edilir. Lif açısından zengindir ve C ve B vitaminleri içerir. 

6-Tarhana

7-Boza

8-Şalgam suyu

9-Bira mayası

10-Hardaliye

11-Fermente et ürünleri (kavurma ve fermente sucuk, pastırma)

12. Kombu Çayı

Japonlara özgü olan kombu çayı çok eski zamanlardan beri bilinen fermantasyon ile yapılan bir çaydır. Yararlı bakterilerle ve B vitamini ile dolu olan çay sindirimi rahatlatır ve sıvı ihtiyacınızı karşılar.

13. Miso

Japonların geleneksel sosu olan miso, bir probiyotik kaynağıdır. Soya fasulyesi tozu ve koji adlı mantarın fermente edilmesiyle elde edilir. Özellikle, Japonların kahvaltıda ikram ettiği miso çorbasında kullanılır. Protein ve lif içeren bir besindir.

Vitamin Rehberi

Sağlıklı beslenme ve vitamin rehberi