Kişniş Nedir? Faydaları Nelerdir?
Kişniş maydanozgiller ailesinden , nemli çayırlarda yetişen ya da tohumu için yetiştirilen, 50 cm. boya ulaşabilen, yaprakları açık yeşil renkli ve tüylü maydanoza benzeyen, dalların ucunda şemsiye biçiminde pembe beyaz çiçekler açan, bir yıllık otsu bir bitkidir. Anavatanı Akdeniz ülkeleridir. Güneybatı Asya ve Kuzey Afrika’da yetişir. Ülkemizde daha çok Isparta, Burdur ve Konya illerinde yetişiyor.
Kişniş, diyet lifi, manganez, demir ve magnezyum kaynağıdır. Ek olarak , K vitamini ve protein bakımından zengindir. Ayrıca az miktarda kalsiyum, fosfor, potasyum, tiamin, niasin ve karoten içerirler.
Tohumları haşlandıktan sonra yoğurtlanarak tüketilebilir. Kişnişin yaprakları et yemeklerine aroma verici olarak katılabilir. Soslara, makarnalara ve yoğurtlu çorbalara da kullanılan taze kişniş, ayrıca kişniş salatası olarak da tüketilebilir.
KİŞNİŞİN FAYDALARI
- Güçlü bir antioksidan kaynağıdır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Kötü kolesterolü dengeler.
- Damar ve kalp sağlığına korur.
- Hem deride hem de gözde meydana gelen iltihaplanmalara karşı koruma sağlar.
- Sindirim sistemine yardımcı olur.
- Hazımsızlığa iyi gelir.
- Mide şişkinlikleri ve kramplarına iyi gelir.
- Kişnişin tohumu tüketildiğinde ağız kokusuna iyi geldiği bilinmektedir.
- Vücuttan toksinin atılmasına yardımcı olur.
- Mide bulantısına iyi gelir.
İlginizi Çekebilir: Kimyon
NOT: Bu içerik sağlık uzmanlarının katkısı ile hazırlanmış ve dil modeli ile düzenlenmiştir. Sitemizdeki bilgiler tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Sağlığınız ile ilgili tüm durumlarda, tanı ve tedaviye yönelik işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.