Baharatlar

Tarçın Nedir? Faydaları Nelerdir?

  Latince ismi Cinnamomum verum olan defnegiller familyasına ait , boyları 6 m ila 12 m arasında değişiklik gösteren tarçın ağacının oldukça uzun ve silindir şeklinde bir gövdesi vardır. 3 yaşına geldiğinde gövdesnini zeminden 50 cm yukarısı kesilir. Sonrasında kökünden sayılamayacak kadar şıvgın çıkmaktadır. Çıkan her bir şıvgın 2 ila 3 cm kalınlıktadır. Şıvgınların kabukları soyularak kurumaya bırakılır. 

tarçın ağacı

 Tarçın ağacının dallarının uçlarında ve ağacın tepesinde yeşil renkte ve küçük çiçekler vardır. Meyveleri yumurta şeklinde ve etrafı yapraklarla çevrilidir. Yapraklar taze iken kırmızı renkte daha sonra kahverengiye yakın bir kırmızı renk alır. En sonunda yapraklar yeşil rengini alır. Türkiye’de baharat olarak kullanılan tarçın çoğu yemekte, şarapta, tatlılarda kullanılabilir. Aynı zamanda parfüm yapımında da kullanılır. 

 Tarçın ağacı yaprak dökmeyen aromatik bir ağaçtır. Kurutulan kabukları kullanılmaktadır. Tropikal bölgelerde üreticiliği yapılır. Ükemizin iklim koşulları tarçın ağacının yetişmesi için uygun değildir. Tropikal iklim bitkisidir. Çin tarçını ve Seylan tarçını olmak üzere iki farklı türü bulunmaktadır. Soğukta, fazla olan sudan ve iklimdeki değişikliklerden kolayca etkilenip ölebilen bir bitkidir.

Tarçın, antioksidan içeriği en yüksek olan baharat türlerinden bir tanesidir. En güçlü antioksidanlar arasında yer alan flavonoidler, polifenol ve fenolik asit tarçında bol miktarda yer alır. Bu bileşenler vücutta serbest radikallerin oluşumunu önleyerek hücreleri oksidatif hasara karşı korur. Bu sayede hemen hemen tüm kanser türlerine karşı önemli bir koruma sağlar. Buna ek olarak yüksek antioksidan içeriği sayesinde yaşlanmayı geciktirir, enfeksiyon hastalıklarına karşı korur ve stresi azaltmaya yardımcı olur. Antioksidan özelliği, doğal bir gıda koruyucusu olarak görev yapabilecek kadar yüksektir

Tarçının Faydaları

  • Antioksidan İçeriği Yüksektir. …
  • Enfeksiyonlara Karşı Koruma Sağlar. …
  • Diyabet ve Kardiyovasküler Hastalıklarla Savaşır. …
  • Nörodejeneratif Hastalıklardan Korur. …
  • Emziren Annelerde Süt Üretimini Destekler. …
  • Kilo Vermeye Yardımcı Olur
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  KÖRİ NEDİR? NE NASIL TÜKETİLİR?

İlginizi Çekebilir: Sumak