Kimyon Nedir? Faydaları Nelerdir?
Maydanozgiller familyasından 2 yıllık olan kimyon bitkisinin boyu 30-100 cm ye kadar ulaşabilmektedir. Havuca benzer beyaz renkli bir kökü vardır. Alttaki yaprakları oldukça büyük , uzun bir sap üzerinde kanat yaprakları vardır. Gövdedeki yapraklar sapsızdır. Çiçekleri küçük, genelde beyaz, nadiren de pembe veya kırmızı renkte olup şemsiyeye benzer. Bir meyve kapsülünde iki tohum bulunur ve genellikle esmer renkte ve orak şeklindedir. Bunlar kimyon adıyla baharat olarak kullanılır.
Kimyon bitkisi en çok Akdeniz havzası ile Mısır’da yetişir. Ülkemizde Orta Anadolu’da Eskişehir ve Konya dolaylarında üretilir. Haziran’dan Eylül’e kadar bitkinin çiçek şemsiyeleri tam olgunlaşmadan önce kesilip alınır. Bunlar gölge ve havadar bir yerde kurutulur.
Kimyon tohumu kalsiyum, potasyum, magnezyum içerir. A, B12, B6, C ve D vitaminleri açısından zengindir. Aminoasitler, protein, karbonhidrat açısından da zengin olan kimyon, lifli bir besindir.
Kimyon tohumu, çay olarak tüketilebilir. Bunun yanı sıra kimyon tohumundan yağ üretilebilir. Baharat olarak yemeklerde kullanılabilir.
KİMYONUN FAYDALARI
- Balgam sökücüdür.
- Soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara iyi gelir.
- Karın ağrılarını azaltır.
- İdrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelir.
- Karaciğeri çeşitli hastalıklardan korur.
Safra üretimini artırır - Sindirimi düzenler, hazmi kolaylaştırır.
- Birçok kanser riskini azaltır.
İlginizi Çekebilir: Kekik