Aloe Vera bitkisinin faydaları nelerdir?
Faydaları nedeniyle antik Mısır’da ölümsüzlük bitkisi olarak adlandırılan, Kızılderililerin ise cennetin sihirli değneği diye tanımladığı aloe vera sıklıkla güzellik sektöründe krem ve jel olarak kullanılan, sağlık açısından da birçok faydaları olan bir bitkidir.
Aloe Vera, sıcak ve kuru iklimlerde yetişen kaktüs benzeri bir bitkidir. Eski dönemlerde aloe, cilt hastalıkları için kullanılmıştır. Ayrıca kelliği iyileştirdiği ve yara iyileşmesini desteklediğine de inanılmıştır.
Aloe’nin topikal kullanımı; akne, liken planus (ciltte veya ağızda çok kaşıntılı bir döküntü), yanıklar ve radyasyona bağlı cilt problemlerinde faydalıdır.
Aloe vera’nın ağızdan kullanımının ise kilo kaybı, diyabet, hepatit ve inflamatuar bağırsak hastalığı (Crohn hastalığı ve ülseratif koliti içeren bağırsak iltihapları) için faydalı olabileceğine dair düşünceler vardır.
Faydaları Neler?
- Araştırmalar, aloe vera içeren jelin günde iki kez cilt üzerine uygulanmasının akneyi iyileştirmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.
- Güneş yanığına faydalıdır. Antioksidan özelliği sayesinde cilt yanıklarının iyileşmesine yardım eder. Yanıklardan kaynaklanan ağrıyı azaltabilir.
- Aloe’nin topikal kullanımı herpes simpleks, liken planus veya sedef hastalığı olan insanlara da yardımcı olabilir.
- Aloe Vera sindirim sistemini güçlendirir ve mide rahatsızlıklarının azalmasına destek olur.
Aloa Vera Kullanımının Zararı Var Mı?
- Aloe jel olarak cilt üzerine uygulanmasında önemli bir yan etki beklenmemektedir. Bazı kişilerde yanma, kaşıntı ve egzama oluşabilir. Aloe Vera’nın ağızdan kullanılan formları karın ağrısına ve kramplara neden olabilir.
- Aloe yaprağı özlerinin ağızdan uzun süre tüketimi sonucu akut hepatit vakaları bildirilmiştir.
- Aloe Vera ürünlerinin aşırı kullanımı, kalp problemleri için kullanılan bazı ilaçların yan etkisini arttırabilir. Bu sebeple doktor önerisi olmadan kullanılmamalıdır.
- Hamilelik ve emzirme döneminde güvenli olmayabilir. Yeterli bilgi olmadığı için kullanımı tavsiye edilmemektedir.
Unutmayın
- Sağlığınızın sorumluluğu sizde, bu sebeple kullanacağınız ürünler ve tamamlayıcı sağlık uygulamaları hakkında doktorunuza danışarak, birlikte kararlar vermeniz daha sağlıklıdır.
İlgili: Nane Bitkisi Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?
NOT: Bu içerik sağlık uzmanlarının katkısı ile hazırlanmış ve dil modeli ile düzenlenmiştir. Sitemizdeki bilgiler tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Sağlığınız ile ilgili tüm durumlarda, tanı ve tedaviye yönelik işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.