Ruh Halimize İyi gelen Besinler Nelerdir?
Gün içinde tüketilen bazı besinler mutluluk hormonu olan serotoninin salgılanmasını sağlarken, bazıları sakinleştirebilir ya da kişiyi strese sokabiliyor. Sağlıklı ve dengeli beslenme, beden sağlığı kadar ruh sağlığı için de büyük önem taşıyor.
Besinlerin ruh sağlığı üzerinde olumlu ya da olumsuz etkileri bulunmaktadır. Örneğin, kısa süreliğine geçici mutluluk veren karbonhidratlar, uzun vadede vücut sağlığının yanında ruh sağlığını da bozmaktadır.
Mutluluk veren besinler
İnsanları mutlu eden ve pozitif enerji veren besinler;
Probiyotikler ve Prebiyotikler
Günlük beslenme alışkanlıklarınıza probiyotik veya prebiyotik içeren besinler eklemekte fayda var. Örneğin, miso, kimchi ve lahana turşusu gibi fermente gıdalar, ev yapımı yoğurt, kefir güçlü probiyotikler olarak biliniyor. Ayrıca enginar, mercimek, hindiba, brokoli ve sarımsak gibi bakterilerin beslenmesine yardımcı olan prebiyotik tüketimini arttırmak ta oldukça faydalıdır.
Probiyotik içeren yoğurt ve kefir aynı tür besinlerdir ancak kefirde maya miktarı daha fazla olduğundan daha çok probiyotik içerir ve bu nedenle daha sağlıklıdır. Prebiyotikler ise lif içeriği yüksek yiyeceklerde bulunan ve probiyotikleri besleyen besinlerdir. Kuru baklagiller, tam tahıllı ekmekler, sebzeler, kabuklu tüketilebilen meyveler düzenli olarak tüketilince prebiyotik özellikli besinler yeterli miktarda alınmış olur.
Triptofan
Somon, badem, ceviz, ıspanak, tohum, tavuk, kefir, ananas, yulaf gibi triptofan içeriği zengin besinler, serotonin (mutluluk hormonu) miktarını artırmaya yardımcı olur.
Selenyum
Vücutta selenyum eksikliği depresyona ve ruh halinde değişimlere neden olabilir. Brezilya cevizi, balıklar, tavuk, yumurta, yağlı tohumlar, tahıllar selenyum içeren besinlerdendir.
B vitamini
Bağışık sistemi ve vücut fonksiyonlarının düzgün çalışmasında rol alan B vitaminin vücutta azalması unutkanlık, yorgunluk, halsizlik ve dikkat eksikliği başta olmak üzere birçok rahatsızlığa yol açabilir. Bu nedenle düzenli olarak balık, yeşil yapraklı bitkiler, midye, istiridye ve baklagiller gibi B vitamininden zengin besinler tüketmelisiniz. Ayrıca B12 vitamini sinir sistemi için de önemlidir. Eksikliğinde depresyon riski artabilir. Depresyonda homosistein düzeyi düştüğü için kişi mutsuz hisseder.
D vitamini
Yapılan araştırmalar D vitamini takviyesinin depresyon tedavisinde oldukça faydalı olduğunu göstermektedir. Güneş ışığı vitamini olarak da bilinen D vitamini, yumurta sarısı, yağlı balık türleri, mantar, soya, havuç ve brokoli gibi yiyeceklerden karşılanabilir.
Magnezyum
Magnezyum eksikliğinin depresyon ile ilişkisi araştırmalarda gösterilmiştir. Kadınların regl dönemlerinde normalin altına düşen minerallerden bir tanesidir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler ve kabak çekirdeği gibi gıdalar magnezyumdan zengindir. Magnezyum eksikliği ciddi düzeyde ise gerektiğinde doktora danışarak takviye olarak alınabilir. Özellikle spor yapanlar ve kilo verme sürecinde olanlar magnezyum takviyesinden fayda görebilirler.
Çinko
Omega 3
Faydalı yağlar
Zeytinyağı, avokado ve yağlı balıklar ruh halinizin iyileşmesine yardımcı olabilir. Badem, fındık, Brezilya cevizi gibi mutlu eden besinlerin de yağ içeriği yüksektir. Ancak bunları gereğinden fazla tüketmek hem kilo açısından hem de damar sağlığı açısından uygun değildir.
Ve son olarak su
Sağlıklı bir yaşam için günde ortalama sekiz bardak su tüketmek önemlidir. Yüzde 5 oranında bile susuz kalmak, dikkat bozukluğuna yol açabilirken ruh halini de aşağı çekiyor. Bol su tüketmek kendinizi mutlu hissetmeniz için oldukça önemli.
Psikolojiye olumsuz etkisi olan besinler:
Şekerli ve beyaz unlu gıdalar:
Glisemik indeksi yüksek olan bütün besinler bu grupta yer alır. Glisemik indeks alınan gıdanın kan şekerini yükseltme hızıdır. Glisemik indeksi yüksek olan gıdalar (şerbetli tatlılar, beyaz ekmek, beyaz undan yapılan bisküviler, pastalar ve tatlılar) kan şekerini aniden yükseltip düşürebilir ve bunun sonucunda vücut strese girer. Tatlı bir şeyler yediğimizde lezzetten dolayı mutlu olunduğu zannedilse de aslında bu gıdalar vücudun stresini artırır ve uzun vadede mutsuzluğa neden olur.
Süt:
Süt ve süt ürünleri bazı kişilerde intoleransa neden olur. Süt ürünleri tüketildiğinde; bağırsak sorunları, ishal, gaz, şişkinlik, mide yanmaları oluşuyorsa kişide süt intoleransı olduğu anlamına gelebilir. Süt, doğrudan mutluluk hormonu olan seratonini azaltmasa da, vücuda verdiği rahatsızlıklarla bazen mutsuz eden besinler arasında sayılabilir.
Kahve:
Az ve doğru miktarda kahvenin faydaları ve uyarıcı etkisine karşın günde 3 bardağın üzerine çıkan kahve tüketimi farklı olumsuz etkilere yol açar. Örneğin kolesterolün yükselmesine sebep olabilir. Fazla tüketildiğinde kortizol seviyelerini yükseltebilir. Kalp çarpıntısı gibi durumlara sebep olabildiği için vücutta stresin artmasına neden olur. Dolayısıyla aşırı kahve tüketimi mutsuzluk nedenleri arasında sayılmaktadır.
Protein:
Son zamanlarda birçok ünlü diyet; proteinden zengin, karbonhidrattan düşük beslenme biçimini önermektedir. Mutluluk hormonu olan Seratonini üretmek için gerekli olan aminoasit triptofandır. Yüksek miktarda protein tüketildiği zaman triptofan genelde diğer aminoasitler ile olan yarışı kaybeder, bu da seratoninin daha az üretilmesine neden olur. Hindi etinin triptofan içeriği daha fazla olduğu için protein ağırlıklı diyet yapanların hindi etini tercih etmesi mutluluğu en az çikolata kadar artıracaktır. Fazla miktarda kırmızı et tüketildiğinde aşırı protein hem vücudu strese sokar, hem de triptofan diğer proteinlerle yarışırken geride kalır. Sonuç olarak fazla protein tüketmek vücudu strese sokarak mutsuzluğa yol açmaktadır.
Uyarı: Beslenme alışkanlığınızda yapacağınız değişiklikler depresyon ve kaygı gibi rahatsızlıkların tedavisi için tek başına yeterli değildir. Eğer ruh halinize dair endişe duyuyorsanız, bir sağlık uzmanından yardım almanız önemlidir.
İlginizi çekebilir: Magnezyum eksikliği belirtileri