Bamya Nedir? Nasıl Tüketilir?
Bamya, yenilebilir tohum kabuklarıyla tanınan çiçekli bir bitkidir. Kırmızı ve yeşil olmak üzere iki tane çeşidi vardır. Her iki çeşidin tadı aynıdır ve kırmızı olan pişirildiğinde yeşile döner. Biyolojik olarak meyve olarak sınıflandırılan bamya, yemeklerde genellikle sebze gibi kullanılır. Pişerken kıvamlanan bir yapıya sahiptir.
Lif, demir, magnezyum, kalsiyum gibi mineralleri içerisinde bolca bulunduran bamyayı gün de 100 gram tüketmek vücudun ihtiyacı olan folik asit miktarının da yüzde yirmisini karşılamasına yardımcı olur. Genellikle ılık iklimlerde yer alan bu besini sevenler azınlık kesimde olsa da vücuda sağladığı faydalar nedeniyle tüketilmesi uzmanlar tarafından şiddetle önerilir
İklim göz önünde bulundurulduğunda bamya yetiştiriciliği ülkemizde en fazla Akdeniz Bölgesi ile Ege Bölgesinde daha fazla yapılmaktadır. Çünkü buralarda iklim şartları bamya yetiştiriciliği için çok daha iyidir.
Bamyanın Faydaları
- Düzenli olarak bamya tohumu tüketerek kas ve kemik sağlığınızı koruyabilir, osteoporoz ve benzeri kemik hastalıklarının oluşum riskini azaltabilirsiniz
- Virüs, bakteri, mantar gibi mikroorganizmaların yol açtığı her türlü enfeksiyon hastalığına karşı korunmak veya bu hastalıkların daha hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlamak için bamya tohumu tüketebilirsiniz.
- Tıpkı bamya sebzesinde olduğu gibi bamya tohumunda da bol miktarda antioksidan bileşenler yer alır. Bu bileşenler hücrelerin sağlığını geliştirerek kanserleşme eğilimine girmesini önler.
- Lifler dışkı hacmini arttırarak sindirim sisteminin çalışma hızını da arttırır. Bu sayede kabızlık ve bağırsak tembelliği gibi sorunların oluşumunu önler.
- Bamya tohumunun faydaları nelerdir sorusunun bir diğer yanıtı ise bilişsel fonksiyonların iyileştirilmesini sağlamasıdır
- Bamya tohumu tüketimi, kilo vermek isteyen bireyler için de oldukça uygundur.
İlginizi Çekebilir: Brokoli