Gıdalar

Vitamin Deposu Portakalın Faydaları nelerdir?

Turunçgiller ailesinden olan portakal, içeriğindeki yüksek miktarda C vitamini, potasyum, folik asit ve sitrat ile sağlığa birçok faydası olan bir meyvedir. Bağışıklık sistemini destekleme, Hücre hasarını engelleme, kansere neden olan serbest radikaller ile savaşma, mikroplara karşı koruma portakalın faydalarının başında gelir.

Taze meyve olarak tüketiminin yanı sıra portakal; taze sıkılmış suyu ve kurutulmuş haliyle beslenmenize ekleyebilir, portakal kabuğu ile de pek çok tatlınıza aroma ve lezzet katabilirsiniz.

Sindirim sistemi ve şeker hastalarının, kan sulandırıcı, tansiyon, kolesterol ve parazit ilaçları kullananların özellikle portakal suyunu dikkatli tüketmesi gerekiyor.  Ayrıca alerji riskinden dolayı bir yaşın altındaki çocuklarda portakal ve ürünlerinin kullanımı önerilmiyor.

Portakalda hangi vitaminler var? Kaç kalori?

Portakalda yüksek miktarda C vitamini ve potasyum bulunur. 1 orta boy portakal yetişkin bir insanın günlük C vitamini ihtiyacını karşılamak için yeterlidir. Portakal, C vitamininin yanı sıra A vitamini, folik asit ve diyet lifi kaynağıdır.

100 gram portakalda 47 kalori bulunur.

11.8 gram karbonhidrat, 2.4 gram lif, 0.9 gram protein, 0.1 gram yağ, 9 gram şeker içerir.

53.2 mg C vitamini, 225.0 iu A vitamini, 181 mg potasyum ve 40 mg kalsiyum barındırır.

Günde kaç portakal yenilebilir?

Kişinin günlük enerji ihtiyacına göre 1-2 adet portakal yemesi yeterli olacaktır. Özellikle sigara kullanan kişilerde günlük C vitamini ihtiyacı 2 kat arttığından bu bireylerin daha fazla C vitamini alması gerekir.  

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Marul'un faydaları ve besin değerleri

Portakalın sağlığımıza faydaları nelerdir?

Portakal içindeki C vitamini ve antioksidan özelliği sayesinde hücre hasarını önler, kansere neden olan zararlı bileşenlerle savaşır.

Bağışıklığı artırarak hastalıklara karşı korur.

Kolajen onarımı sayesinde cilt güzelliğini de portakal ile sağlayabilirsiniz.

A vitamini içeriği ile göz sağlığını korur. Gözde sarı leke oluşumunu, yaşa bağlı maküler dejenerasyonu yavaşlatarak göz sağlığını destekler.

Kan dolaşımını hızlandırır. Kişiye enerji verir. Kış günlerinde üşümeyi önler.

Demir eksikliğine bağlı kansızlık sorunu olanlara da portakal yemesi tavsiye edilir. C vitamini demir emilimini arttırarak anemiyi iyileştirmeye yardımcı olur. Demir eksikliği olan kişilerde yumurta, et gibi demirden zengin kaynaklarla beraber C vitamini kaynağı besinler tüketilerek emilim artırılabilir.

Portakaldaki C vitamini, stres hormonu olan kortizolü baskılayarak kan basıncının düzenlenmesine de yardımcı olmaktadır. Kalp ve damar sağlığı için de faydalı bir meyvedir.

DNA sentezi için önemli bir vitamin olan folik asit de portakalda bulunan vitaminlerden biridir. Bu sebeple özellikle gebelerde portakal tüketimi folik asit miktarını artırarak bebekte doğumsal hasarların oluşmasını önleyebilmektedir.

Portakal tüketiminin böbrek taşına da faydaları vardır. Portakalda bulunan sitrat, böbreklerde kalsiyum birikmesini önleyerek taş oluşumunu azaltabilir. Böbreklerin daha aktif çalışmasını destekleyerek ödem problemi de azaltır.

Vücutta oluşan iltihapları gidermeye ve enfeksiyon riskini azaltmaya yardım eder. Diyabet, artrit ve Alzheimer gibi hastalıklarda inflamasyonu azalttığı düşünülmektedir.

Kilo vermede zorlananların insülin direncini kırmak için de portakalın faydası olabilir.

Portakal suyunun faydaları nelerdir?

Portakal suyu, demir eksikliği olanlarda demir kaynağı yiyeceklerle birlikte tüketildiğinde anemiyi tedavi etmeye yardımcı olur.

Böbrek taşı varsa güne bir bardak taze portakal suyu ile başlayabilirsiniz, böbrek taşının ilerlemesini durdurmaya yardımcı olabilir.

Enfeksiyon ve soğuk algınlığı dönemlerinde portakal suyu içerseniz, bağışıklığınızın güçlenmesiyle daha hafif ve hızlı atlatabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Patlıcanları Kurutma Yöntemleri: Dolmalık, Kızartmalık ve Kavurmalık Patlıcan Kurutma

Her sabah bir bardak portakal suyu tüketiminin obezite riskini %14 azaltabildiği gösterilmiştir.

Düzenli şekilde taze sıkılmış portakal suyu içerek yaşlanmayı da geciktirebilir, yaşlılıkta daha sağlıklı olabilirsiniz.

Anemi sorunu olanların portakal suyu tüketmesi önerilir. Kansızlığı gidermektedir.

Kabızlık veya ishal durumunda bir bardak portakal suyu içerek bağırsakların işleyişinin düzelmesini sağlayabilirsiniz.

Kurutulmuş portakalın faydaları

Kabuğu ile birlikte kurutulmuş portakal iyi bir diyet lifi kaynağıdır. Bu sebeple sindirim sağlığını iyileştirerek, bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine ve kabızlığın giderilmesine yardımcı olabilir.

Portakal Yağı Nasıl Kullanılır? Faydaları nelerdir?

Portakal yağı, badem yağı veya zeytinyağı gibi yağlarla inceltilerek cilt için kullanıma uygun hale getirilip cilde uygulandığında:

  • Akne ve sivilceyi önlemeye yardım eder
  • Yapılan bazı çalışmalar, portakal yağının bazı bakteri ve mantar türlerinin üremesini durdurduğunu göstermektedir. Ciltte iltihap oluşumunu önlemeye yardımcı olur
  • Selülit için faydalıdır
  • Hava kirliliğine karşı cildi korumaya yardım eder
  • Kırışıklık oluşumunu önler
  • Portakal yağı, stres düzeyini azaltarak anksiyete ve depresyonu azaltabilir
  • Ayrıca öğütülmüş zencefil ile birlikte cilde uygulandığı zaman diz ağrılarını azaltmaya yardımcı olabilmektedir. 

Saç için kullanımı:

Bir miktar zeytinyağının içine 10 damla kadar portakal yağı ekleyerek oluşturduğunuz maskeyi saçınıza uygulayın ve 30 dakika bekletin. Daha sonra saçınızı şampuanla yıkayın. Her hafta uyguladığınızda saçınızın yumuşadığını ve beslendiğini fark edeceksiniz.

Portakal yağı, tatlı portakalın soğuk sıkımı ile elde edilmektedir. Portakal yağı içerisinde portakalın yaprak ve çiçekleri de kullanılabilmektedir.

Portakal yağı genellikle sprey formunda, aromaterapide masaj yağı olarak da kullanılmaktadır.

Portakalın zararları nelerdir?

Portakal asitli bir meyve olduğu için özellikle gastrit, reflü veya ülser gibi sindirim sistemi rahatsızlığı olanlarda mide yanması, şişkinlik veya gaz gibi sorunlara neden olabilmektedir.

Kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler fazla portakal tüketmemeli ve doktoruna danışmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Mevsim Geçişlerinde Bağışıklığınızı Güçlendirecek Besinler

Ayrıca diyabet veya insülin direnci olan hastaların kan şekeri kontrolü sağlayabilmek için portakalı ara öğünlerinde bir protein kaynağı ile tüketmesi ve porsiyon miktarına dikkat etmesi önerilmektedir.

Yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan beta bloker ilaçlar, bazı kolesterol ilaçları, parazit ve allerji ilaçlarını kullananlar dikkatli olmalı çünkü yüksek miktarda portakal suyu tüketimi bazı ilaçların düzeyini arttırabilir ya da etkileşime girebilir. Doktor önerisiyle tüketmeleri sağlıklı olacaktır.

İlaç kullanımın yanı sıra diyet yapan kişilerin porsiyon kontrolünü sağlayabilmek için portakal suyu yerine taze meyve tüketmesi daha faydalıdır.

Diyabeti veya insülin direnci olan kişilerin ise portakal suyu yerine meyveyi lifi ile birlikte bütün olarak tüketmeleri önerilir.

Bebeklere portakal suyu verilebilir mi?

Bebeklere ilk 6 ay anne sütü veya uygun formül mama dışında başka bir besin önerilmemektedir. Özellikle turunçgiller besin alerjisi yaratma riski olan bir meyve grubudur. Bu nedenle 1 yaşından önce bebeklere portakal ve portakal suyu verilmemesi önerilmektedir.

Portakal yemek kilo aldırır mı?

Günlük meyve tüketiminin ihtiyacın üzerinde olması kilo artışına sebebiyet verebilmektedir. Yetişkin bireylerde meyve tüketiminin günlük 2-4 meyve ile sınırlandırılması gerekmekte; günlük 1 portakal tüketimi C vitamini ihtiyacının büyük bir kısmını karşılamada yeterli olmaktadır. Ayrıca portakalın suyunu sıkarak içmek yerine taze meyve olarak tüketmek hem daha iyi bir lif alımı sağlayacak hem de porsiyon kontrolünü kolaylaştıracaktır.

Kaynak: Memorial Hastanesi Dyt. Ceyda Nur Çakın

Vitamin Rehberi

Sağlıklı beslenme ve vitamin rehberi