Laktoz intoleransı nedir ve nasıl anlaşılır?
Süt şekeri olarak bilinen ve sütte yüksek miktarda bulunan laktoz, aslında bir enerji kaynağıdır. Laktoz, vücudumuzun kalsiyum ve fosfordan daha iyi yararlanmasına yardımcı olan bir bileşendir. Bu sebeple kemik ve diş oluşumunda da önemlidir.
Ancak bazı kişilerin bünyeleri laktozu sindiremez ve bunun sonucu olarak bazı rahatsızlıklar ortaya çıkar. Laktoz intoleransı olarak adlandırılan bu sorun, yaklaşık olarak her on kişiden birinde görülen yaygın bir rahatsızlıktır. Hayati önemde bir sorun olmasa da yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir durumdur. Yaş ilerledikçe laktoz intoleransı görülme oranı artar.
Neden olur?
Laktoz intoleransı, vücudumuzda ince barsak hücrelerinin doğal olarak ürettiği laktaz enziminin yeterli miktarda olmaması durumunda ortaya çıkar ve bu durum süt ve bazı süt ürünleri tüketildikten 30 dakika- 2 saat sonra bazı rahatsızlıkların hissedilmesine neden olur.
Laktoz intoleransının belirtileri nelerdir?
Peki laktoz intoleransını düşündüren işaretler ve semptomlar hangileri?
- Bulantı
- Karında kramp şeklinde ağrılar
- Şişkinlik
- Gaz
- İshal
Tanı için kullanılan testler;
Laktoz intolerans testi
İçinde fazla miktarda laktoz içeren bir sıvı içirilir ve 2 saat sonra kandaki glukoz (şeker) miktarı ölçülür. Kandaki şeker miktarı düşükse, bu laktozun sindirilemediği anlamına gelir. Fakat bu yöntem pratikte sık uygulanmayan bir test yöntemidir.
Hidrojen nefes testi
Yine içinde fazla miktarda laktoz bulunan sıvı içirilir. Sindirilemeyen laktaz, kolondaki bakteriler tarafından hidrojen gibi bazı gazların oluşmasına neden olur ve solukla dışarı verilir. Bu testle nefeste hidrojen gazı ölçülerek laktoz intoleransı tespit edilebilir.
Bu test teknik olarak zorlayıcı olacağından bebeklere uygulanması önerilmez.
Dışkı asitliği testi
Özellikle bebek ve çocuklar için önerilen bir testtir, bu yöntemde dışkıda sindirilemeyen laktozun neden olduğu laktik asit düzeyi ölçülerek laktoz intoleransı teşhisi konabilir.
Laktoz intoleransı nasıl tedavi edilir?
Laktoz intoleransı tanısı konan kişilerin laktoz içeren süt ve süt ürünleri diyetlerinden çıkarması önerilir. Ancak bunu yaparken günlük kalsiyum ihtiyacının karşılanması ihmal edilmemelidir. Çünkü kalsiyum, kemik sağlığı ve büyüme için gerekli önemli bir mineraldir. Kalsiyum, sadece süt ve süt ürünlerinden değil yeşil sebze ve balıklardan da alınabildiği için beslenme düzenimizi buna uygun hale getirmemiz yeterli olacaktır.
Bazı süt ürünlerinde ise laktoz oranı çok düşüktür veya hiç yoktur. Örneğin yoğurttaki bakteriler içindeki laktozu parçaladıkları için laktoz intoleransı olan kişiler tüketilebilirler.
İlginizi çekebilir: Yaygın Olarak görülen 7 Vitamin Ve Mineral Eksikliği