Magnezyum

Magnezyum Fazlalığının Belirtileri Nelerdir?

Magnezyum, vücudumuzun düzgün çalışması için gerekli bir mineraldir. Ancak fazla miktarda magnezyum, sağlığımızı olumsuz etkileyebilir. Bu yazıda, magnezyum fazlalığının belirtilerini ve nasıl yönetileceğine değineceğiz.

Magnezyum, protein sentezi, hücresel enerji üretimi, sinir iletimi ve kemik metabolizması gibi 300’den fazla işlemin düzgün bir şekilde yürütülmesinde rol oynar. Magnezyumun yarısı vücuttaki kemiklerde bulunur, diğer yarısı ise kaslar ve diğer yumuşak dokularda yer alır. Kandaki magnezyum seviyesi ise sadece %1’dir. Tıp Enstitüsü Gıda ve Beslenme Kurulu, günlük en fazla 350 mg magnezyum alınmasını tavsiye eder.

Yiyeceklerle alınan magnezyum genellikle bir risk oluşturmaz çünkü fazla miktardaki magnezyum vücut tarafından atılır. Ancak, aşırı magnezyum takviyesi kullanıldığında huzursuzluk, mide bulantısı, ishal ve sürekli uykulu olma hali gibi belirtilere neden olabilir. Daha ileri düzeyde magnezyum fazlalığı durumunda, derin ve anormal uyku, kasılmalar, koma ve ani kalp durması gibi belirtiler görülebilir.

Kan dolaşımında aşırı miktarda magnezyum bulunması durumuna “hipermagnezemi” denir ve genellikle böbrek yetmezliği olan kişilerde görülür. Böbreklerin işlevini tam olarak yerine getirememesi ve aşırı magnezyum tuzu içeren ilaç kullanımı, kanda yüksek magnezyum seviyelerine yol açabilir. Bu durum kan basıncının düşmesine, kafa karışıklığına, uyuşukluğa, kalp ritmi bozukluklarına ve böbrek işlev bozukluklarına yol açabilir. Magnezyum fazlalığı ilerledikçe, kas güçsüzlüğü ve solunum zorluğu gibi belirtiler ortaya çıkabilir ve en ağır durumlarda kalp durması riski bulunur.

Magnezyum Neden Yükselir?

Böbrek yetmezliği, aşırı magnezyum takviyesi kullanımı, magnezyum içeren ilaçlar, lityum tedavisi, hipotiroidizm ve Addison hastalığı gibi durumlar hipermagnezemiye neden olabilir.

Magnezyum Fazlalığının (Hipermagnezemi) Belirtileri

  • Mide bulantısı, kusma
  • Baş dönmesi
  • Bayılma
  • Yüzde kızarma
  • Solunum güçlüğü
  • Yavaş ya da düzensiz kalp atışı
  • Kan basıncının düşmesi
  • Kas veya yüz spazmları
  • Kandaki magnezyum düzeylerinin aşırı yükselmesi, kalp sorunlarına, solunum zorluğuna ve şoka neden olabilir. Ağır vakalarda komaya yol açabilir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Migren ağrılarını azaltan vitaminler ve mineraller

Magnezyum yüksekliği, kan testiyle tespit edilir. Normalde yetişkin bir kişinin kanındaki magnezyum seviyesi genellikle 1.7 ila 2.3 mg/dL arasında değişir. 4.8 ila 7.2 mg/dL değerleri hafif, 7.2 ila 12 mg/dL değerleri orta ve 12 mg/dL ve üzeri değerler ise ciddi magnezyum fazlalığına işaret eder.

Hipermagnezemi Tedavisi

Tedavi magnezyum yüksekliğinin nedenine bağlıdır. Hipermagnezemi tedavisinin ilk adımı genellikle fazla magnezyum alımını durdurmaktır. Magnezyum içeren takviyeleri ya da ilaçların alımını durdurmak gerekebilir.

Eğer böbrek yetmezliği durumu varsa, diyaliz tedavisi gerekebilir. Ayrıca, yüksek magnezyum seviyelerinin etkilerini tersine çevirmek için intravenöz olarak kalsiyum glukonat verilebilir. Böbrek yetmezliği olan ve magnezyum seviyeleri hala yüksek olan hastalar için diyaliz gerekebilir.

Vitamin Rehberi

Sağlıklı beslenme ve vitamin rehberi