Zerdeçal Nedir? Nasıl Tüketilir?
Hint safranı olarak da adlandırılan zerdeçal, zencefilgiller ailesine mensub, sarı çiçekleri ve iri yapraklı çok yıllık bir otsu bitki türüdür. Ana yurdu Güney Asya olup tüm dünyaya da buradan yayılmıştır. Zerdeçal ılıman iklimin hakim olduğu bölgeleri sever ve bu ortamlarda yetişen bu bitki daha kaliteli olmaktadır.
Türkiye’de ise ilk olarak Akdeniz bölgesinin Antalya ilinde yetiştirme işlemi gerçekleşmiştir. Anamur, Serik, Manavgat ve Gazipaşa ilçelerinde hala üretim devam etmektedir. Değişik yörelerde Safran kökü, zerdeçöp, sarı boya gibi isimlerle anılır. İçerisinde bulunan kurkumin adlı bileşen sayesinde sağlık üzerinde çok önemli olumlu etkilere sahiptir. Zerdeçalın yemeklere katılabilir, çayı yapılabilir ve yoğurtla karıştırılarak tüketilebilir.
Vitaminler açısından da zengin olan zerdeçal; A vitamini, E vitamini, β-karoten, C vitamini, tiamin klorür (B1 vitamini), riboflavin (B2 vitamini), nikotinik asit (B3 vitamini), pridoksin klorür (B6 vitamini) ve folik asit (B9 vitamini) vitaminlerini içermektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek, hastalıklardan korunmak ve vücut üzerindeki olumlu etkilerinden faydalanmak için zerdeçal tüketiminde herhangi bir sakınca bulunup bulunmadığına dair hekiminden onay alan tüm bireyler, düzenli olarak zerdeçal tüketmeye başlayabilir.
Zedeçalın Faydaları
- İltihap gidericidir. Zerdeçal, iltihap önleyici yani anti-enflamatuardır.
- Sindirim sisteminizi korur, bağırsaklara iyi gelir.
- Kansere karşı koruma ve tedavi sağlar.
- Depresyonun etkisini azaltır.
- Ağrı kesicidir.
- Alzheimer riskini azaltır.
Bütün bu faydalarının yanında aşırı tüketiminde mide bulantısı, kalp çarpıntısı, kan sulanması gibi yan etkileri olabilir. Bu sebeple kronik rahatsızlıkları olan kişilerin olanların tüketmeden doktoruna danışmasını tavsiye ederiz.
İlginizi Çekebilir: Tarçın