Kırışıklıkları azaltmak için neler yapılabilir?
İnsan ırkının henüz çare bulamadığı şeylerin başında yaşlanmak gelir. Vücudumuzun her bir bölgesinde yaşlanmanın etkileri farklı şekillerde görülür, ciltte görülen yaşlanma belirtilerinin başında ise kırışıklıklar gelir.
Vücudumuzdaki ilk kırışıklıklar , mimiklerimiz esnasında cildimizin doğal olarak katlandığı bölgelerde, yani yüzümüzde meydana gelir. Bunun en önemli sebebi cildin zaman içinde incelerek, elastik yapısının bozulmasıdır.
Kırışıklıklar ayrıca yüz, boyun, ellerin arkası ve kollar gibi vücudun en fazla güneşe maruz kalan kısımlarında da ortaya çıkabilir.
Kırışıklıklar hoşumuza gitmese de herkesi etkileyen yaşlanmanın doğal ve kaçınılmaz bir sonucudur. Ancak şu da bir gerçek ki milyonlarca kişi kırışıklığı önleyecek ya da en azından geciktirecek yollar arıyor.
Peki kırışıklıklar nedir ve nasıl oluşur?
Kırışıklıklar yaşlanma sürecinin olağan bir parçasıdır. İnsanlar yaşlandıkça, derileri daha ince, kuru ve daha az esnek hale gelir. Bu da travmaya daha hassas hale gelen cildin zaman içinde kırışıklıklara yenik düşmesine neden olur. En çok kullandığımız mimiklerden gülümseme, kaş çatma veya gözlerini kısma gibi hareketler, genç yaşta ince çizgilerin ve kırışıklıkların gelişmesine yol açabilir. Kişi yaşlandıkça da bu çizgiler derinleşir.
Bir insan genç yaştayken meydana gelen bu çizgiler geri dönebilse de yaşlandıkça kalıcı hale gelip kırışıklıklara dönüşmektedir.
Yapılan araştırmalara göre asyalı ve siyahi ırkların ciltleri daha kalın olduğundan kırışıklıklara daha dayanıklıdırlar.
Kırışıklıkların oluşmasını etkileyen birçok sebep vardır;
- Güneşe maruz kalma
- Sigara kullanımı
- Susuzluk (az su içme)
- Bazı ilaçların kullanımı
- Çevresel ve genetik faktörler
Ayrıca güneşlenme, bronzlaşma kabinleri ve açık hava sporlarından ultraviyole (UV) ışığa maruz kalmak ta kırışıklıkların oluşumunu arttırabilir.
Ultraviyole ışığı, cildi destekleyen bağ dokusunda yer alan kollajen ve elastin liflerini parçalar. Böylece zamanla cilt sarkmaya başlar ve kırışıklıklar ortaya çıkar.
Düzenli sigara içmek cilde giden kan akımını azalttığından cildin yaşlanma sürecini hızlandırır. Fazla miktarda alınan alkol de cildi susuz bırakır. Kuru ciltte kırışıklık oluşma olasılığı daha yüksektir.
Kırışıklıklarla Nasıl Mücadele Edebilirim?
Cildimiz kaçınılmaz olarak zaman yenik düşer ve cildimizde oluşan çizgiler artarak kırışıklığa dönüşebilir.
Kırışıklıklardan korunmanın bazı yollarını şöyle sıralayabiliriz;
- Güneşten korunun. Ultraviyole ışığı maruziyetinden kaçınmak cilt hasarlarını azaltır. Dermatologlar cildi korumak için şapka ve kıyafet giymenizi ve düzenli olarak 30 faktör ve üzerinde bir güneş kremi kullanmanızı önerir.
- Cildinizi düzenli olarak nemlendirin. Nemlendirme kuruluğu önler, bu da kırışıklıkların oluşma ihtimalini azaltır.
- Sigarayı bırakın. Sigara içmek cildin yaşlanmasını hızlandırır ve cilt kırışıklıklarına neden olur.
- Daha az alkol almaya özen gösterin. Alkol cildi susuz bırakır ve bu da zamanla hasara neden olur.
- Sağlıklı, dengeli beslenin. Bol miktarda meyve ve sebze yemek cilt hasarını azaltırken, şeker ve rafine karbonhidratlar cilt yaşlanmasını hızlandırabilir.
- Günde iki kez yüzünü yıkayın. Nazik bir temizleyici kullanın. Cildi ovmak tahrişe neden olabilir ve cildin yaşlanmasını hızlandırabilir.
- Terlediğinizde yüzünüzü hemen yıkayın. Ter cildi tahriş edebilir ve zamanla hasara neden olabilir.
Ciltteki ince çizgileri azaltmaya yardımcı olacak başka tedavi yöntemleri ve cerrahi girişimler de vardır.
Kırışıklıklara karşı kullanılabilen ilaçlar
A vitamininden türetilen topikal retinoidler ciltteki kolajen ve pigmen miktarını arttırmayı, ciltteki pürüzleri azaltmayı amaçlamaktadırlar.
Bununla birlikte, bu ilaçların kullanılması cildin güneşte yanmasına neden olabilir, bu nedenle kremi kullanırken cildi korumak önemlidir.
Olası yan etkileri şöyle sıralanabilir:
- Kuruluk
- Kaşıntı
- Yanma hissi
- Karıncalanma
- Renksiz alanlar
Aşağdaki maddeleri içeren kremler, kırışıklıkların ve ince çizgilerin yok edilmesinde faydalı olabilir.
- A vitamini
- Alfa hidroksi asitler
- Kinetin
- Koenzim Q10
- Bakır peptitler
- Antioksidan
Botoks
Botoks, kasların kasılmasını sağlayan maddelerin etkinliğini ortadan kaldıran bir yöntemdir. Doktorlar, kırışıklıkları azaltmak için, hedeflenen kaslara küçük dozlarda Botoks (Botulinum toksini) enjekte edebilir.
Botoks, alındaki çizgileri, göz aralarındaki çizgileri ve gözlerin köşelerindeki “kaz ayaklarını” azaltabilir.
Botoksun etkileri yaklaşık 3 ila 4 ay süreceğinden, tedavinin sıklıkla tekrarı gerekmektedir.
Kimyasal peelingler
Kimyasal peeling, uygulanan bölgelerde kimyasal bir çözelti ile ölü cildin dökülmesine ve sonunda soyulmasına neden olur. Yenilenmiş cilt eski cilde göre daha pürüzsüz olur.
Kozmetik olarak satılan farklı birçok kimyasal peeling çeşidi mevcuttur, ancak tedavi için bir doktora danışmak en iyi çözümdür.
Facelift (Yüz gerdirme)
Yüz gerdirme, insanların daha genç görünmesini amaçlayan bir tür cerrahi yöntemdir. Genellikle cilt altındaki bazı dokuları çıkarmayı içerir.
İyileşme süreleri uzun olabilir ve ameliyattan sonra birkaç hafta boyunca morarma ve şişlik görülebilir. Etkisinin yaklaşık 5 yıl sürdüğü bilinmektedir.
Dolgu
Cilt altı doku dolgu maddeleri kollajen, hyaluronik asit veya yağ içerir. Doktorlar, cilde daha fazla hacim kazandırmak için dolgu maddelerini derin yüz kırışıklıklarına enjekte ederler, Bu da ilgili bölgeyi dolgunlaştırarak pürüzsüzleştirir.
İnsanlar bazen uygulama yapılan bölgelerde kısa süre şişlik ve morarma yaşayabilirler. Botoks tedavisinde olduğu gibi bu tedaviler de geçicidir ve düzenli olarak tekrarı gerekebilir.
Dermabrazyon (cildin cerrahi yöntem ile soyulması)
Dermabrazyon, cildin üst katmanlarının hızla dönen bir cihazla kontrollü bir şekilde soyulmasını içeren cerrahi bir işlemdir.
İnce kırışıklıkları, benleri, dövmeleri, akne izlerini ve diğer yara izlerini yok etmek için kullanılan bir yöntemdir.
Bu uygulama cilt renginde değişikliklere neden olabilir. Bu belirtiler 2 hafta içinde sıklıkla kaybolur, ancak bazı belirtiler birkaç ay kalabilir.
Mikrodermabrazyon ise daha az komplike bir işlemdir ve cilde daha taze ve pürüzsüz bir görünüm kazandırmayı, kırışıklıkların, genişlemiş gözeneklerin ve güneş hasarını azaltmak için uygulanan bir yöntemdir.
Kalıcı sonuçlar alabilmek için tedavinin takrar edilmesi gerekebilmektedir.
Sonuç olarak
Kırışıklıklar yaşlanma sürecinin normal bir sonucudur. Önce ince çizgiler ortaya çıkar ve daha sonra cilt esnekliğini kaybeder ve kırışıklıklar derinleşir.
Tabi ki insanlar kırışıklıkları azaltmak için çeşitli tedaviler kullanabilirler, ancak bu yöntemleri uygularken kendisiyle barışık olmayı ve belki kırışıklıklarıyla birlikte gülümseyerek yaşamın tadını çıkarabileceğini de unutmadan.
Aklınızda olsun; Sağlığınızın sorumluluğu sizin elinizde. Bu sitede yer alan yazılar sadece bilgilendirme amacıyla yayınlanır. Size uygun olan tedavi yöntemi ve tüm sağlık sorunlarınız için doktorunuza danışarak ve birlikte kararlar almalısınız.