fbpx
DemirVitamin Eksiklikleri

Demir eksikliğine bağlı kansızlığın 10 işareti!

Demir eksikliği anemisi dünyada en sık görülen anemi türüdür. Adet kanamaları ve sık gebelikler nedeniyle kadınlarda daha sık görülür. Zamanında tedavi edilmezse kalp yetmezliğine kadar uzanan ciddi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle erken dönemde tedavi edilmesi hem sağlık hem de yaşam kalitesi için büyük önem taşır.

Şimdi demir eksikliği anemisinin belirtilerine bakalım;

1-Soluk cilt Kana kırmızı rengini veren hemoglobin azalırsa ciltte, dudaklarda, yanak ve gözlerde (konjonktivada) solukluk olur.

2-Yavaşlayan tiroit fonksiyonları Demir eksikliği tiroit fonksiyonlarını da yavaşlatıyor ve tiroidin metabolik etkilerini bloke ediyor. Hipotirodisi olan her 10 kişiden 6’sı, tiroitlerinde sorun olduğunun farkında olmuyor. Enerji düşüklüğü, kilo artışı, çok üşüme gibi yakınmalarınız varsa zaman kaybetmeden bir hekime başvurmayı ihmal etmeyin.

3-Saç dökülmesi ve tırnak sorunları Demir eksikliği anemisinde dokuların oksijenlenmesinin azalması sonucu saçlar ciddi şekilde dökülmeye başlar. Tırnaklarda da çizgilenme ve kaşık tırnak (tırnaklarda düzleşme) gibi problemler ortaya çıkar.

4-Göz kararması, baş dönmesi Kan hacmi azalınca aniden ayağa kalkışlarda; göz kararması, baş dönmesi, tansiyon düşmesi ve hatta bayılma görülebilir.

5-Dudak köşelerinde çatlaklar Demir düşüklüğünde kırmızı kan hücrelerindeki myoglobulin proteininde azalmaya bağlı olarak dil canlı rengini yitirebilir, pürüzsüz, şiş ve ağrılı olabilir. Dudak köşelerinde de çatlaklar oluşur. Ayrıca yemek borusunda yutma güçlüğü de gelişebilir.

6-Sıkıntılı ve gergin ruh hali Hiçbir sebep yokken kendinizi sıkıntılı veya sinirli mi hissediyorsunuz? Sebebi demir eksikliği anemisine bağlı oksijen yetersizliği olabilir.

7-Kalpte çarpıntı, üfürüm Kan hacminde azalma nedeniyle kalp hızlanır. Bu da çarpıntı ve çabuk yorulmaya, nabızda dolgunluk ve kalpte üfürüm gibi sorunlara neden olur.

8-Halsizlik ve yorgunluk Kişiler her zaman yaptıkları işleri yaparken bile zorlanırlar. Hemoglobin düzeyinin düşmesi sonucu oksijen taşıma kapasitesinde azalmaya bağlı olarak; halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, nefes darlığı, göğüs ağrısı gibi şikayetler ortaya çıkabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Gebelikte Hangi Vitamin ve Mineral Takviyeleri Alınmalı?

9-Huzursuz Bacak Sendromu Huzursuz Bacak Sendromunun altında yatan neden düşük demir düzeyi olabilir. Bu sendroma sahip kişilerin yüzde 15’inde demir eksikliği görülmektedir.

10-Toprak, kireç ve tebeşir yeme isteği Demir eksikliği anemisi olan kişilerde toprak, buz, kil, kireç, tebeşir, kağıt benzeri maddeleri yeme isteği görülebilir.

İlginizi çekebilir: Yüksek Miktarda Demir İçeren Besinler

Vitamin Rehberi

Sağlıklı beslenme ve vitamin rehberi