Bitki çaylarıSeçtiklerimiz

Bağışıklığı güçlendiren çaylar

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için yeterli ve dengeli beslenme oldukça önemlidir. Gün içerisinde tüketeceğiniz bazı bitki çayları da bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir.

Bitkilerin şifa amacıyla kullanılması insanlık tarihi kadar eski diyebiliriz. Büyüleyici değil mi? Günümüzde de özellikle vücut direncini arttırmak için desteğe ihtiyaç duyulduğunda sıklıkla bitkilere başvurulmakta.

Bağışıklık sistemi nasıl güçlenir?

Kış mevsiminin gelmesiyle soğuk havalarla beraber hastalıklar da artmaya başlar. Vücut direncinin azalmasıyla birlikte soğuk algınlığı ve gribe yakalanma riski de artar. Sebze, meyve ve kuru baklagillerle beraber, gün içerisinde tüketeceğiniz bazı bitki çaylarıyla bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz.

Soğuk kış günlerinde ve mevsim değişimlerinde evde ya da ofiste kolayca hazırlayıp tüketeceğiniz 1-2 fincan bitki çayı ile vücut direncini artırmanız mümkün. Bitki çaylarına bal ve tarçın ekleyerek hem daha lezzetli hale getirilebilir, hem de boğazı rahatlatarak öksürüğü azaltabilirsiniz. İşte bağışıklık sisteminizi güçlendirmenize yardım eden çaylar…

1. Yeşil çay

Antioksidan deposu yeşil çay, içindeki polifenol bileşikleri sayesinde vücut direncini artırır ve kanserden korunmaya yardım eder. Faydasının yüksek olmasını istiyorsanız yeşil çayı 2-3 dakikadan fazla demlemeyin. Kafein içeriği fazla olduğu için günde 2 fincandan fazla tüketmemeye dikkat edin. Kalp damar hastalığınız varsa içmeden önce doktorunuza mutlaka danışın.

2. Zencefil çayı

Zencefil çok eski tarihlerden beri sağlıklı kalmak için çok sık tüketilen bir besindir. Öksürüğe, boğaz yanmasına, mide bulantısı ve gribal enfeksiyonlara faydası olan zencefil çayı, bağışıklık sistemini güçlendirmek için iyi bir tercihtir. Ayrıca kas ağrılarını azaltır ve antibakteriyel etkisi vardır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Mevsim Geçişlerinde Bağışıklığınızı Güçlendirecek Besinler

Kan sulandırıcı etkisi olduğundan kan sulandırıcı ilaçlar kullananlar zencefil tüketmemelidir.

3. Ihlamur çayı

Kışın sık sık rastlanan soğuk algınlığının etkisini azaltmak ve vücut direncini artırmak için ıhlamur demleyebilirsiniz. Ihlamurun çiçek kısmını kullanın. Ancak aynı ıhlamuru gün boyu birkaç kez ısıtıp kullanmak yerine her defasında yeni baştan demlemeye dikkat edin ve ıhlamuru kesinlikle kaynatmayın.

Ihlamur çiçekleri antioksidandır. A, C vitaminleri, demir, magnezyum ve kalsiyum açısından zengin olan ıhlamur, balgam söktürücü ve öksürük kesici etkiye sahiptir. Vücuttaki toksinlerin atılmasına, kan basıncını dengelemeye, hazımsızlığın giderilmesine de faydaları vardır.

4. Ada çayı

Soğuk algınlığından koruyan ve kuru öksürüğü hafifleten ada çayı, zararlı toksinlerin vücuttan atılmasına yardım ederek enfeksiyon riskini azaltır, karaciğeri temizler.

Üstelik ada çayı gargarası boğaz enfeksiyonlarına da iyi gelir.

Ada çayının sürekli olarak 2 haftadan fazla tüketiminden kaçınılmalı. Hamile ve emziren kadınlar da yan etkilerinden dolayı tüketmemelidir.

5. Kuşburnu çayı

Soğuk algınlığına ve gribal enfeksiyonlara iyi gelmesi sebebiyle dört mevsim en çok tercih edilen bitki çaylarından biri olan kuşburnu, yüksek C vitamini içeriğiyle bağışıklığı güçlendirir, sindirim sorunlarını azaltır, kansızlığı önlemeye yardımcı olur.

Kuşburnu, turunçgillerin hepsinden daha fazla C vitamini içerir ve magnezyum, polifenol, demir, likopen, A, B, E ve K vitaminleri bakımından zengindir.

6. Kara mürver çayı

Sadece meyvesi değil, çiçeği de içerdiği bol antioksidanla beyaz kan hücrelerini arttırarak bağışıklığı destekler. Soğuk algınlığı ve grip semptomlarını gidermede yardımcı olan bu bitki, C vitamini açısında da çok zengin, kötü kolesterolü düşürmeye ve kalp sağlığını iyileştirmeye de yardım eder.

Kara mürver çayı ve kara mürver özütü olarak da kullanılabilen meyvesi tüketildiğinde ise uygun miktarda ve pişirilerek tüketilmelidir. Çünkü yeterince olgunlaşmamış mürverin kabuğu, çiğ meyveleri ve yaprakları mide bulantısı, kusma ve ishale neden olabilen zehirli maddeler (sambunigrin) içerir. Pişirme ile bu toksin ortadan kalkacağı için pişirilerek tüketilmesi gerekir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Burun Kaşıntısına, Göz Sulanmasına Son

7. Ekinezya

Papatya ailesine ait bu zarif çiçeği, antibiyotik özelliği sayesinde kış aylarında soğuk algınlığı için kullanılan çayların başında gelir. Ekinezya, kas ve eklem ağrılarına da iyi gelir. Kan dolaşımını hızlandırır, metabolizmayı canlandırır, toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca stresi hafiflettiği de bilinmektedir.

8. Tarçın çayı

Kendine has aromasıyla mutfakların vazgeçilmezi tarçın, antioksidanlar açısından oldukça zengindir. Bağışıklığı artırıcı etkisinin yanında kan şekerini dengeleyen, kalp sağlığını iyileştiren, kilo vermeye yardımcı olan bir bitki çayıdır.

9. Karanfil çayı

Karanfil de güçlü antioksidan kaynaklarındandır. Bin yıllardır faydalarından dolayı tüketilen bu bitki, günümüzde ağız kokusunu gidermek ve ağız sağlığını korumak için sıklıkla kullanılıyor. Sindirimi kolaylaştırdığı, ağrıları azalttığı, karaciğer sağlığına faydaları bilinmektedir.

Acımsı yoğun bir tadı olan karanfili, istersen balla tatlandırarak ta kullanabilirsin.

10. Roobios çayı

Rooibos çayı, bağışıklık sisteminin gücü için iyi bir kaynaktır. Vücudun yaşlanma sürecini yavaşlatmaya yardım eden aspalatinler ve polisakkaritler içerir.

Vitamin Rehberi

Sağlıklı beslenme ve vitamin rehberi